A Régészet Napja Csornán

2015. május 30.

A Magyar Régész Szövetség 2015-ben is meghirdette a Régészet Napját, ezúttal a „Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig” címmel. Az országos akció célja a régészet mint tudomány bemutatása, népszerűsítése. Ebben az esztendőben a szervezők a régészeti munka gyakorlatába engedtek bepillantást. Az érdeklődőknek bemutatták, miképpen kutatják fel a lelőhelyeket; tárják fel a leleteket, és hogyan rekonstruálják ezek alapján a múlt egy-egy darabját.

Megyénkből a Csornai Muzeális Kiállítóhely csatlakozott a kezdeményezéshez. Május utolsó szombatján nagy volt a sürgés-forgás a Premontrei parkban és a múzeumban, hiszen a Régészet Napja rendezvénysorozata mellett itt zajlottak a város gyermeknapi programjai is. Szerencsés egybeesés – adott a közönség. Vajon van-e olyan kiskorú, aki legalább rövid ideig ne akart volna régész lenni?! Ki ne szeretett volna Indiana Jones helyébe lépni, vagy legalábbis Tutajossal és Bütyökkel kincsek után ásni? A Tüskevár ugyan nem most íródott, de ne feledjük, a könyvkiadók most is ontják a kincskeresőkről szóló kalandos történeteket.

Aki rászánta az időt, az bizony az interaktív régészeti óra után már tud különbséget tenni a kincskeresés és a régészeti feltárás között. A nap folyamán ugyanis négy alkalommal, különféle korosztályoknak tartottak „rendhagyó órát” a múzeum kazettás termében. A vetített képes előadás során kérdezz-felelek, és egy szentendrei régészek által készített ismeretterjesztő videó tartotta ébren az érdeklődést. A legizgalmasabb azonban mégis csak az volt, amikor a résztvevők valódi leleteket vehettek a kezükbe, közelről ismerkedhettek a régi korok kézműveseinek munkáival.

Míg bent jobbára elméleti ismereteket szívhattak magukba, addig az udvaron a gyakorlat jutott főszerephez. A történelmi játszóházban a gyermekek lovagi felszerelést gyárthattak maguknak, elkészíthették Csorna vezérleletének – az avar kori arany diadémnak – másolatát, és megpróbálkozhattak ősi fazekas technikákkal is.

Kár lenne tagadni, hogy a fiúk a legnagyobb érdeklődést a múzeum hátsó udvarán található lovagi tábor iránt tanúsították. Igazi élő történelemóra részesei lehettek: megismerkedtek a korabeli használati tárgyakkal, viseletekkel, mi több, fel is próbálhatták azokat. Miután felöltötték a láncinget, sisakot, megpróbálkozhattak a bajvívással is. A békésebb természetű „időutazók” ezalatt a sátorban a rendkívül izgalmas viking sakkal múlathatták az időt, vagy részt vehettek az aszfaltrajz-versenyen. A nap záró látványossága a fegyverbemutató volt, ahol a közönség használat közben is láthatta a XI. századi hadiszerszámokat.

Igazán tartalmas, gazdag program, barátságos légkör várt minket Csornán. Nem csak a verőfényes napsütés miatt éreztük ragyogónak ezt a szombatot.

Berente Erika
Képek: Csornai Muzeális Kiállítóhely és Kiss Géza


2015.06.03