1124

XII. Barokk Kastélynapok Gödöllőn


Mária Terézia ismét Gödöllőre látogat. Augusztus 9-én és 10-én rendezik meg a XII. Barokk Kastélynapok színes forgatagát a Gödöllői Királyi Kastélyban, ahol lesz díszes hintós bevonulás, koncertek, komédiák, vásári báb- és táncelőadások gyerekeknek és felnőtteknek, parktúra, szerenád, eszem-iszom, valamint egyéb gyerekfoglalkozások.

1751 augusztusában (vagyis 263 évvel ezelőtt) olyan nevezetes esemény történ a kastélyban, amit a mai napig emlegetünk. Mária Terézia császárnő látogatott ide, Grassalkovich Antal pedig olyan pompázatos ünnepséggel fogadta, amilyet Mária Terézia sem látott még sehol. 70.000 lámpás világította meg a kastélyparkot, ahol egy rendkívül díszes, csillogó, tükrös termet építettek őfelsége számára a vacsorához. A gróf saját szobáját engedte át a császári és királyi párnak, ami most is Mária Terézia nevét viseli. Másnap 40 hintóval kikocsiztak a fácánosba, majd vadállatok viadalát tekintették meg a díszebéd előtt. Azt, hogy valóban szerepelt-e a programban sóval felhintett úton nyári szánkózás Gödöllőn, vagy ez csak legenda – már sosem tudjuk meg. De az biztos, hogy a császárnő idén újra ellátogat a kastélyba, hogy megtekintse a kétnapos színes forgatagot. Veletek is szívesen találkozna!

A XII. Barokk Kastélynapok részletes programja és minden egyéb információ megtalálható a Gödöllői Királyi Kastély honlapján.

2014.08.01