2693

Szentek ábrázatai, világi történetek

Nyizsnyij Novgorod-i fafaragó mesterek kiállítása

Július 29-én nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov, Győr oroszországi testvérvárosából, Nyizsnyij Novgorodból érkezett fafaragó mesterek kiállítása, amely csupán augusztus 8-ig tekinthető meg az Esterházy-palotában.

A Szentek ábrázatai, világi történetek című kiállítást dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója mellett beszédet mondott Gilyán György a külügyminisztérium képviseletében, valamint Marija Bogdanova Nyizsnyij Novgorod-i művészeti galériatulajdonos beszélt Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov művészekről és alkotásaikról. Bogdanova asszony végezetül egy művet a múzeumnak, egyet pedig a városnak ajándékozott.

 

A fából és nyírfakéreghéjból, fametszés technikával készített ikonokról a novgorodi krónikák a 800-as években tesznek először említést – ez a technika immár tizenkét évszázada az orosz művészet egyik legérdekesebb ága. Az eredendően orosz anyag, a nyírfakéreg héja a művészetben használatos fontos anyaggá vált. A fa- és nyírfakéreghéj megmunkálásának módszerei közül sok a művészek által feltalált módszer, vagy ősi, gondosan újjáélesztett eljárás. Az alkotásokat gazdag, bonyolult ornamentika, színes nyírfakéreghéjjal, gyönggyel és kövekkel történő díszítés jellemzi.

Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov új módszereket ötvöz azokkal, melyek már kiállták az idők próbáját, így hozván létre egyedülálló egyházi és világi témájú műveket. Alkotásaik között a szentek ábrázatai és bibliai történetek mellett orosz tájak, állatok, mesebeli és mitológiai teremtményeket ábrázoló képek is szerepelnek. Az Életfa fafaragó műhely alkotásait a művészet ezen ágának mind az orosz, mind a külföldi képviselői nagyra becsülik. Jeljuskina és Pjankov rendszeresen szerepel oroszországi és külföldi (francia, német, kanadai, holland) kiállításokon. Alkotásaik megtalálhatóak a Nyizsnyij Novgorod-i terület Népi Iparművészeti Múzeumban, a Nyizsnyij Novgorod-i Lobacsevszkij Állami Egyetem múzeumában, a kanadai Kortárs Művészetek Múzeumában, a Romanov Család Házának és Pjotr Nyikolajevics Vrangel családjának magángyűjteményeiben.

A tárlat több, mint 30 egyházi és világi témájú alkotást foglal magába. Láthatunk gazdag ornamentikájú, díszítő berakással készült képeket csakúgy, mint rendkívül finom miniatúrákat. Az elmúlt tíz év alatt kiállított gyűjtemények közül a mostani a legnagyobb ebben a témában, és lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az orosz ikonokkal, valamint egy ősi, egyedülálló technikával.

A kiállítás augusztus 8-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig.

Fotók: Molnár György


2014.07.31