Komlón a soproni színitanoda

Mizantróp az őszinte életért

A Komlói Amatőr Színházi Találkozón (KASZT-on) mutatkozhat be a Soproni Petőfi Színház színitanodája június 13-án. A Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos kísérőrendezvényeként hagyományteremtő szándékkal rendezik meg tizenhárom csoport részvételével a KASZT-ot a mecseki városban június 12. és 14. között.

A Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője vállalta el a rendezvény fesztiváligazgatói feladatait, s Pataki András egyben a versenyprogram Kubik Anna vezette zsűrijében is helyet foglal. A rendezvény három napja alatt a bemutatásra váró darabok között lesz klasszikus, krimi, dráma és vígjáték is.

A soproni színitanodások 14 és 15 évesekből álló csoportja Molnár Anikó színművész, drámapedagógus vezetésével idén nagy fába vágta fejszéjét. Moliére Mizantróp című darabját vitték színre, s ez látható most Komlón. „Az elmúlt két évben improvizációra épülő szerkesztett játékokkal lépett színre ez a korosztály, idén azonban egy kiválasztott művet állítottunk színpadra velük. Nehéz darab a Mizantróp, de már az első olvasópróbán éreztük, hogy a diákok a saját környezetükre, a körülöttük lévő világra kivetítve megtalálták a párhuzamot és kapcsolódási pontot a műhöz. A darab főhőse, Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert tapasztalata szerint képmutató, hízelgő és pozícióhajhász minden körülötte. Ebben a környezetben keresi a választ, hogyan lehet tisztességesen, őszintén élni. A gyerekekkel ezt próbáljuk megmutatni, megfejteni az előadás egyik kulcsmondatának segítségével: ’Ez egy piac, ezek azt nézik, miért mit adsz’” - mondta Molnár Anikó, aki úgy érzi: nemcsak a darab ad majd kihívást a soproni fiataloknak, hanem az is, hogy most nem hazai környezetben, szülők, hozzátartozók, barátok előtt léphetnek fel. Egy fesztiválon, független nézők előtt játszhatnak, megmérethetik magukat más csoportok társaságában, idősebb színjátszók között, és így érezhetik, hol tartanak.

A soproni színitanoda Molnár Anikó vezetésével három éve nyitotta meg kapuit. Beindításával a színháznak nem az volt a célja, hogy tovább növelje a munkanélküli színészek számát. Korosztályok szerint csoportmunkában készségfejlesztő, kommunikációs, önismereti, színjátszó foglalkozásokat tartanak, amelyeknek elsődleges feladata az, hogy a drámajáték módszerére támaszkodva közösségi élményeket tudjanak nyújtani az érdeklődőknek, közel hozva őket a színház világához. A programban való részvétel természetesen segítséget nyújt a pálya iránt érdeklődőknek is. Idén négy csoportban, képzett színházi szakemberek segítségével hatvanan vettek részt a munkában.

A kicsikkel, az 1-3. osztályosokkal Szlúka Brigitta foglalkozott; a 4-8. osztályosok Szőcs Erika vezetésével készültek; a 7-9. osztályosok vezetője Molnár Anikó volt; a 16 és 24 év közöttiek csapata pedig Savanyu Gergely irányításával dolgozott. A csoportok hagyományos évadzáró produkciókkal június 14-én mutatkoznak be a nézők előtt a Soproni Petőfi Színházban.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.06.02