XI. Magyar Táncfesztivál és I. Magyar Gyermek Táncfesztivál


Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Győrben a Magyar Táncfesztivált 2015. június 15-21. között. A győri rendezvény a fővárosi Budapest Táncfesztivál mellett a vezető hazai társulatok legnagyobb találkozóhelye, ahol az elmúlt egy év legsikeresebb darabjai, kísérletező alkotásai, újításai tekinthetők meg.

A fesztivál ideje alatt a műfaj széles palettája mutatkozik be a klasszikus, valamint kortárs stílusoktól kezdve a néptáncon és élménytáncon át a mindenki számára könnyen befogadható városi folklórig. A hazai és határon túli társulatok 60 produkcióval jelentkeztek, melyekből 24 előadást láthatunk az idei fesztiválon.

Az előző évekhez hasonlóan a kiemelt előadások a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán lesznek, a kísérletező kamaradarabokat pedig a Kisfaludy Teremben mutatják be. A fesztivál az előző évhez hasonlóan ingyenes szabadtéri programokat is kínál Győr belvárosában, a II. János Pál téren, ahol a nagy tömegeket vonzó, klasszikus és igényes táncelőadásokat és könnyűzenei koncerteket láthatunk. A hazai néptánc képviselői mellett határon túli művészek és amatőr együttesek is bemutatkoznak. A Regös Táncműhely 15 éves jubileumi műsorral készül, melyet a színház előtt lehet megtekinteni. A Maros Művészegyüttes és a Duna Táncműhely produkciója a Kisfaludy Teremben lesz látható.

Újdonság a programban a társműfajként megjelenő Recirquel Újcirkusz Társulat Cirkusz az éjszakában műsora, melyet a fesztivál zárónapján tekinthetnek meg az érdeklődők. A műfaj népszerű és igényes, filmvásznon is megjelenő stílusteremtő korszakait bemutató Táncoló Filmkockák sorozatot a szervezők azoknak ajánlják, akik még csak ismerkednek a táncművészettel.

A tavalyi arculatváltás után a rendezvény sikeresen nyitott a közönség új rétegei felé, amit idén a gyermekek és fiatalok bevonásával kívánnak folytatni a szervezők. Az I. Magyar Gyermek Táncfesztivál előadásai a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban lesznek, ahol elsősorban mesefeldolgozásokat és népszerű történeteket lehet majd megtekinteni. A szervezők célja, hogy minél hamarabb találkozzanak a gyermekek ezzel a művészeti ággal.

A gyermekeket érintő témaként a 14 éven felüli korosztálynak ajánlják a Győri Balett Ne bánts! című produkcióját, mely a családon beüli erőszak kezelésének társadalmi és jogi szempontból még korántsem megoldott problémáit veszi elő a mozgásnyelvi kommunikáció segítségével.

 a kapcsolódó Youtube videó lejátszásaA kapcsolódó Youtube videó lejátszása. 

A rendezvény fellépői: Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, Győri Balett, Magyar Táncművészeti Főiskola, Magyar Nemzeti Balett, Győri Filharmonikus Zenekar, Forte Társulat, Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, Budapest Táncszínház, Wenk Zenekar, Váray Tamás, Feledi János – Feledi Project, Regös Táncműhely, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Lippentő Táncegyüttes, Maros Művészegyüttes, Belvárosi Betyárok, Szegedi Kortárs Balett, Pécsi Balett, Lakatos János, Colombre Band, Duna Táncműhely, Stummer Márton Jazz Quartett, Experidance Production, Barrio Latino Zenekar, Kulcsár Noémi – Tellabor, Zsófia Pirók Grupo Flamenco, Frenák Pál Társulat, South Bohemian Ballet, PR-Evolution Dance Company, Recirquel Újcirkusz Társulat, Gájer Bálint, Sunny Dance Band.

Az I. Magyar Gyermek Táncfesztivál fellépői: Fitos Dezső Társulat, GG Tánc Eger, Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, Sopron Balett, Nagyvárad Táncegyüttes.

A fesztivál ideje alatt Pysar Yuri ukrán festőművész Piano című kiállítása lesz látható a Győri Nemzeti Színház Csillártermében.

2015.05.29