Európai nemzeti parkok napja

Május 24.

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Ennek emlékére az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta minden év május 24-én ünneplik az Európai nemzeti parkok napját. A nemzeti parkok létrejöttének célja egy adott terület ökológiai egységességének megőrzése, valamint a mezőgazdasági és ipari hasznosítástól való védelme. Nagyon fontos, hogy a nemzeti park területén lehetőség legyen tudományos, oktatási és szabadidős tevékenységek elvégzésére is.

Az első nemzeti parkot az Amerikai Egyesült Államokban hozták létre 1864-ben, ez a Yosemite Nemzeti Park. Magyarországon a Hortobágyi Nemzeti Park jött létre elsőként 1973. január 1-jén. Ezzel együtt összesen 10 nemzeti parkkal büszkélkedhetünk, melyek közül az Őrségi Nemzeti Park alakult meg legutoljára, 2002-ben.

Nemzeti parkjaink megalakulásuk sorrendjében:
•    Hortobágyi Nemzeti Park (1973)
•    Kiskunsági Nemzeti Park (1974)
•    Bükki Nemzeti Park (1977)
•    Aggteleki Nemzeti Park (1985)
•    Fertő-Hanság Nemzeti Park (1991)
•    Duna-Dráva Nemzeti Park (1996)
•    Körös-Maros Nemzeti Park (1997)
•    Balaton-felvidéki Nemzeti Park (1997)
•    Duna-Ipoly Nemzeti Park (1997)
•    Őrségi Nemzeti Park (2002)

Az EUROPARC Szövetség (1997-ig Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. A szervezet abból a felismerésből született, hogy a természeti erőforrások minőségi fenntartását ma már nem lehet egyes nemzeti parkok vagy országok határain belül megoldani. Csak nemzetközi összefogással, a tapasztalatok, ismeretek cseréjével, az élőhely-védelmi programok összehangolásával, megújult természet megőrzési politikával lehet tartós eredményeket elérni.

Az Európai nemzeti parkok napja „a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni”, és „igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének”. Ez alkalomból a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket.

Kapcsolódó program:
Az Európai Geoparkok Hete a Bakony-Balaton Geoparkban lesz 2015. május 23. és június 7. között, amely 64 geopark rendezvényeit fogja össze kontinensünk 22 országában. A programsorozat célja, hogy az európai geoparkok felhívják a nagyközönség figyelmét a természeti értékek védelmére, és népszerűsítsék a geoparkok kiemelkedően gazdag földtani örökségét, geoturisztikai és földtani környezeti nevelési programjait.

A Bakony-Balaton Geopark számos eseménnyel csatlakozik a kezdeményezéshez: geotúrák, kedvezményes barlangtúrák, családoknak és iskolai csoportoknak szóló geofoglalkozások, geototó, iskoláknak meghirdetett geonapok kínálnak alkalmat a Bakony és a Balaton-felvidék földtani értékeinek élményszerű megismerésére.

Veszprémben a tűzhányók világáról szóló izgalmas előadás és a szemet gyönyörködtető 3D barlangi fotók vetítése mellett a várpalotai I. Magyar Csigasimogató és a jásdi „Kő és kultúra” című fotókiállítás is csalogatja a vendégeket a Bakony-Balaton Geoparkba. További részletek a Bakony-Balaton Geopark honlapján található.

Kapcsolódó anyag Európa 10 legszebb nemzeti parkjáról a bien.hu oldalán.

Összeállította: Szabados Éva

 

Források:
http://hu.wikipedia.org
http://www.vadaszat.net
http://www.maradjitthon.hu/nemzeti_parkok.html

2015.05.24