Okuláré Projekt Vol. 7

A Kozi Drink Bárban

Június 1-jén hétfőn, 19 órakor ismét, immár hetedjére jelentkezik a független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt a Kozi Drink Bárban.

A felkért írók az előző forduló nyertese, a Vajdaságban költőként és drámaíróként egyaránt megismert, jelenleg a drámakötetét kiadó Terék Anna; a nemzetközi színházi múlttal is rendelkező, párizsi és budapesti premiereket is maga mögött tudó író-színész-rendező Valcz Péter és a kaposvári származású drámaíró, akinek Függésben című darabját a budapesti Kolibri Színházban játsszák: Szűcs Zoltán. 2014 tavasza óta eddig 6 Okuláré Projekt került megrendezésre, felvonultatva 12 drámaírót, 18 új egyfelvonásost, eddig összesen 22 helyszínt és kb. 1900 nézőt.

Mi is ez pontosan?
A szervezők minden alkalommal három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. A soron következő téma: a flört.

Az est menetéről
A résztvevő helyszínek színészei felolvassák a darabokat. Ezután beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett a közönségnek aznap este a legjobban. Az est végén internetes körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét, és a beszélgetések legfontosabb gondolatait. A legtöbb helyszínen megszavazott író a következő hónapra is meghívást kap.

A projekt egyik legizgalmasabb pontja a résztvevők és a helyszínek sokszínűsége. Profik és amatőrök, kultúrkocsmák, művelődési házak, határon túli magyar csoportok, stúdiószínházak, középiskolák egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szervezők szeretnének további, akár még speciálisabb közösségeket is bevonni a projektbe. Az ezirányú tervek Alessandro Baricco Novecento című monodrámájának tételmondatára rímelnek: „Ha van valahol egy történeted és van valaki, akinek elmesélheted, nincs igazán nagy baj.”

A júniusra felkért drámaírókról bővebben:

Terék Anna
A vajdasági Topolyán született költő és drámaíró. Eddig megjelent verseskötetei a Mosolyszakadás és a Duna utca. Jelenleg két színházban is játsszák darabjait, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Jelentkezzenek a legjobbak, a szabadkai Népszínházban pedig a Vajdasági lakodalom látható. Részletes cikk a drámáiról a Vajdaság MA délvidéki portálon olvasható.

Valcz Péter
Színész, rendező, író. A Kaposvári Egyetemen szerzett színész diplomát, ahol az első darabja is bemutatásra került. A párizsi Jacques Lecoq Nemzetközi Színházi Iskola 2 éves képzését követően a KOMA társulat tagja lett. Két évet dolgozott az Ingolstadti Városi Színházban színészként. Darabjai, rendezései: Poszthumusz; Állati színjáték; A gall kakas és a magyar tyúk; Áldja meg az isten, Mr. Vonnegut. Egy interjú a Vonnegut-előadás kapcsán a Fidelio-ban olvasható.

Szűcs Zoltán
Kaposváron élő drámaíró. Több előadását is bemutatták, felolvasták, ilyen pl. a Kolibri Színház produkciója, a Függésben. Jó néhány darabot írt még, többek között az Asztreált vagy a Megállót. Interjú az íróval a 7 óra 7-en olvasható.

A résztvevő városok június 1-én: Calgary, Oslo, Ulm, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár, Győr, Miskolc, Szeged, Budapest, Dunaújváros, Mezőkövesd, Debrecen, Paks, Isaszeg.

2015.05.22