Tavaszköszöntés gitármuzsikával, verssel

Olvasóterasz-nyitó rendezvény a megyei könyvtárban

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér mindig magas színvonalú szolgáltatásaival csábítja vendégeit. A könyvbarát olvasóknak az intézmény jóvoltából kellemes meglepetésben volt részük május 18-án délután: már hagyomány, hogy a Központi Könyvtár belső, nyitott olvasóterasza színvonalas rendezvények helyszíne is. Ezúttal a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola különböző korosztályú növendékei szereztek a látogatóiknak kellemes perceket.

A műsor hangulata tökéletes kifejezője volt a hamarosan bekopogtató meteorológiai nyárnak: versek és zenedarabok váltakoztak, gitárszó és költői nyelv adtak egymásnak művészi randevút, és bontották ki hallgatóságuknak esztétikai lényegüket. Ahhoz, hogy az instrumentum és a vers a maga szépségében közvetítsék művészi üzenetüket, avatott tolmácsolókra van szükség. Ilyenek pedig – hála a zeneművészeti szakközépiskola lelkiismeretes szaktanári munkájának, a jelöltek tehetségének és szorgalmának – intézményükben bőségesen akadnak.

Ezen a délutánon sem kellett a tálentumokat nélkülözni. A gyerekek felkészítő tanára, aki nemcsak fizikai testben, de teljes pedagógiai lelkületével jelen volt, szerető gondoskodással követte tanítványai produkcióját. Eltérő korok zenéjét élvezhettük, lelkünket átjárta a reneszánsz életöröme. Miként az ókori művészet született újjá, úgy öltöztette a tavasz a természetet új köntösbe.

Nemcsak a reneszánsz életvidámságát élhettük át, mintegy a Tudor-korabeli VIII. Henrik udvari környezetében találván magunkat, s szívünket a királyi zenészek muzsikájának átengedvén elvegyülhettünk az udvari táncba, hogy néhány perccel később a képzelet és a muzsika szárnyán a weimari templom széksoraiban helyet foglalva hallgathassuk J. S. Bach kompozícióit, s kaphassunk ízelítőt a barokk világából.

A stílusok mellett a műfajok is a tavaszi hangulatot keltették: a prelúdium játékossága, a capriccio, mely a változatosságra, szeszélyességre utal. Poétáink alkotásaikban festették le az alkonyt, a hajnalt, mintegy képzeletbeli festői vásznon ábrázolták a tavaszi tájat.

Művészi élmény, tavaszi varázslat és a közönség emelkedett lelki állapota forrtak össze csodálatos harmóniákba. Pátosz és felszabadult vidámság szimbiózisának lehettünk részesei, és a művészi tartalom, mely képzeletbeli tarisznyánkat megtöltötte, azt tudatosította és mélyítette el bennünk, hogy az élet szép és élni jó.

Csiszár Antal
Fotók: Galambos Krisztina


2015.05.21