Május 18. – Múzeumi világnap


A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el a Múzeumi világnap ünneplését, melyet 1978. május 18-án tartottak meg először. „Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”.

Magyarországon a világnapot követő hétvégén kerül sor a Múzeumok Majálisára, a közönség és a szakemberek találkozójára, melyet május 16-17-én, az ICOM a Múzeumi világnap alkalmából már 20. alkalommal rendez meg a Magyar Nemzeti Múzeumban és környékén.

Az 1946-ban alapított ICOM egy nonprofit szervezet, mely a múzeumok és a múzeumi szakma fejlesztéséért és a kulturális örökség megőrzéséért dolgozik szerte a világon. Összefogja az egyes tudományágakban és a különböző szakterületeken tevékenykedő múzeumi szakembereket, és elkötelezetten támogatja az országok közti szakmai együttműködést.

A nemzetközi szervezetnek 171 tagországban jelenleg 20 ezer tagja van. Az ICOM közvetlenül a tagdíjakból, valamint különböző kormányzati és egyéb testületek támogatásából tartja fenn magát. A szervezet hivatalos kapcsolatban áll az UNESCO-val – a múzeumokra vonatkozó program végrehajtó szerveként működik –, emellett konzultatív státusza van az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsában.

A Múzeumkertben idén 107 múzeum mutatja meg, milyen lesz a jövő múzeuma, milyen egy élő fényképalbum, hallhatunk majd a Seuso-kincs vagy a műkincs-kereskedelem titkairól, de készíthetünk etno-trikót, és életre kel Süsü, a sárkány is. Május 16-án, szombaton Rutkai Bori ad koncertet, este hét órától a Group’N’Swing, majd Dj Pandát hallgathatjuk. Május 17-én vasárnap a Buborék Együttes és a Baltazár Színház előadása után 17 órától a Cabaret Medrano ad zárókoncertet. A programokról részletesen itt tájékozódhatunk.

Mint minden évben, a rendezvény a múzeumi szakma legfontosabb eseményei egyikének is helyet ad: május 16-án a Pulszky Társaság a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében adja át ünnepélyesen az „Év múzeuma”-díjat, és itt hirdetik ki az „Év kiállítása”-díj nyertesét. A Magyar Nemzeti Múzeum házigazdaként az Élő Múzeum-programmal (élő interpretációs programok), múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és krimiszerűen izgalmas témájú előadásokkal is készül a rendezvényre. Május 16-án pedig este 22 óráig tart majd nyitva.

A múzeumok is változatos programokkal készülnek erre a napra. Rejtett kincsek kerülnek elő. Sok helyen ingyenes belépési lehetőséggel, hosszabbított nyitva tartással és látványtári látogatással várják az érdeklődőket. A világnap egyben lehetőséget kínál arra is, hogy a múzeumokban dolgozó szakemberek közvetlenül találkozhassanak a közönséggel. Ezen a napon nemcsak a magyar múzeumok ünnepelnek, hanem több kontinensen, sok múzeum várja érdekes programokkal a látogatókat. Tárjuk ki szívünket, keljünk útra, és látogassunk el mi is valamelyik múzeumba!

Nagy Mária

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.05.15