Fotópiknik – Győr, 2014

Képriport

A szerencsés győriek a július 20-i programok közül a Radó-szigetet, a Fotópikniket választották. A városi aszfaltfullasztó hőségéből a fák alá, gyönyörűséges fotók szabadtéri tárlatára belépni maga volt a felfrissülés. Barátok, azonos érdeklődési körű társak közé keveredni pedig mindig külön öröm. 

Igaz, hogy a gyakran feltámadó szél állandó felügyeletre késztette a fákra, fák közé kifeszített madzagokra felaggatott fényképek tulajdonosait, de azért, hogy megmutathassuk másoknak a körülöttünk levő világ egy darabkáját úgy, ahogyan mi látjuk, sok mindenre képesek vagyunk.

A zenepavilon ezúttal csöndes volt, de nem funkció nélküli. Oldalait képek borították, korlátján kiválóan megfértek a beszélgetőtársak borosüvegei, poharai. Ausztriából érkezett fotóstársaink a sziget csúcsán rendezkedtek be.

A szlovákiai Duray Zoltán rendkívül különleges gömbpanoráma képei előtt többen álltak meg csodálkozva, földbe gyökerezett lábbal. Láthattuk Liziczai Miklós közelmúltbéli pályázatokon is díjat nyert fotóit - micsoda türelem kellett ezek elkészítéséhez!. Ismerjük és láthattuk Lakatos Krisztián Szigetköz szépségeit és élővilágát (makro fényképeken is) megörökített ritka szép műveit. Újabban halszem optikával készít izgalmas épület- és városképeket. Oszkó Ágnes sejtelmes hangulatú alkotásait aggatta madzagra. Dániel István képeinél mindig rengeteg barát, ismerős horgonyoz le meghitt beszélgetésre, emlékezni a szép, analógfotós időkre is. Burián György egy platánt aggatott körbe elgondolkozásra késztető fotóival. Greguss László Géza egzotikus országokban készített fényképeit is kiállította. Volt, aki rajzait is megmutatta közönségének, volt, aki csak régi fotós társak és szép lányok kedvéért jött ki, volt, aki körbejárt és bírált, volt, aki elhunyt barátjára emlékezett annak egyik képével, mások apró gyermeküket táplálták az árnyékban, de szinte mindenki hozott valami inni-, rágcsálnivalót, hogy ezzel is megörvendeztesse az idei fotósünnep résztvevőit. Virág Lajos derűs egyénisége, valamint finom innivalója sokakat csábított maga köré, szinte egy külön Virág-vasárnapot varázsolva a Radóra.

Szóval, inkább fotósként, semmint szöveges krónikásként éreztem nagyon jól magamat a szigeten. Nagyon remélem, nemcsak én…

Molnár György

a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2014.07.22