Megkezdődött a 68. Cannes-i Filmfesztivál – magyar részvétellel

MTI

Nemzetközi sztárok főszereplésével forgatott európai és ázsiai filmek versenyének ígérkezik a szerdán kezdődött 68. Cannes-i Filmfesztivál, amelynek hivatalos versenyprogramjában 19 alkotás – köztük Nemes Jeles László Saul fia című műve az egyetlen kelet-európai és az egyetlen elsőfilmként – versenyezhet az Arany Pálmáért.

A magyar versenyfilm világpremierje május 15-én lesz. Negyvenhat év után ért ismét magyar rendezőt az a megtiszteltetés, hogy első játékfilmjével a cannes-i hivatalos versenyprogramban szerepelhet. Az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szóló, Budapesten forgatott film az Arany Kamera díjáért is versenyben van; az elismerés a seregszemle bármely programjában bemutatandó 26 első nagyjátékfilm között talál gazdára. Mindkét díjat a május 24-i záróünnepségen adják át. A versenyprogram zsűrijének idén először két elnöke lesz, Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, az Arany Kamera zsűrijének elnöke pedig Sabine Azéma francia színésznő.

Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba kapott meghívást. Az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű válogatásba, ahol május 14-én este lesz látható. A záróünnepségen Agnes Varda francia filmrendező munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál. A 86 éves művész az első női alkotó, aki átveheti a legjelentősebb cannes-i elismerést. A január eleji párizsi terrortámadásokat követően megerősített biztonsági intézkedésekkel megrendezendő fesztivál nyitófilmje idén nem a csillogásról szól. Először nyílik egy társadalmi témájú, európai szerzői filmmel és másodszor női rendező alkotásával a mustra. A francia Emmanuelle Bercot Fel a fejjel! című, Catherine Deneuve főszereplésével forgatott dokumentarista drámája egy bűnözővé váló fiú életét követi 6 és 18 éves kora között, akit egy fiatalkorúakkal foglalkozó bírónő jó útra próbál terelni. A nevelőintézetekben és börtönökben forgatott film rendezőnője az új európai filmes generáció egyik jeles képviselője, de az alkotást versenyen kívül mutatják be.

A versenyprogramban a nagy visszatérők, a 2001-ben Arany Pálmát nyert olasz Nanni Moretti és a 2003-as fődíjas amerikai Gus Van Sant mellett számos új alkotót fedezhet fel a közönség. A 19 versenyfilmből 11 európai alkotás, Franciaország öt, Olaszország három filmmel képviselteti magát. Franciaországból a versenybe két fiatal női rendező, Valérie Donzelli és Maiwenn kapott meghívást, valamint Stéphane Brizé és Guillaume Nicloux is az új filmes generációt képviseli. Filmjeikben a legjelentősebb francia színészek, Vincent Cassel, Vincent Lindon, Gérard Depardieu és Isabelle Huppert láthatók. Jacques Audiard a versenyprogram egyetlen nemzetközi szinten is ismert francia rendezője, ő viszont ismeretlen színészekkel forgatta Dheepan című filmjét, amely egy párizsi külvárosba érkező Sri Lanka-i tamil menekültről szól.

A visszatérő vendégek között szerepel három nagy olasz rendező. Nanni Moretti Anyám című filmje mellett – mely egy alkotói válságba került filmrendezőnőről szól – két honfitársa angol nyelvű filmmel érkezik. Matteo Garrone két nagy sztárral, Salma Hayekkel és Vincent Cassellel forgatta Mesék meséje című filmjét, Paolo Sorrentino pedig Ifjúság című filmjével tér vissza, a főbb szerepekben Michael Caine és Harvey Keitel látható. Angolul forgatott a norvég Joachim Trier is: Hangosabb, mint a bombák című filmje olyan világsztárok főszereplésével készült, mint Jesse Eisenberg, Amy Ryan és Isabelle Huppert. A mexikói Michel Franco is angolul készítette el Chronic című filmjét. A két amerikai meghívott régóta nem járt a Croisette-en: Todd Haynes 1998 után tér vissza Carol című filmjével, Cate Blanchett-tel és Rooney Marával a főszerepben. Az 1950-es években, New Yorkban játszódó, leszbikus szerelmi történetet Patricia Highsmith regénye ihlette. Gus Van Sant pedig The Sea of Trees című filmjében egy amerikai és egy japán találkozását meséli el az „öngyilkosok erdejében”, Japánban. A főszerepeket Matthew McConaughey és Naomi Watts alakítja. A kanadai Denis Villeneuve Sicario című alkotása a nemzetközi drogháborúról szól, a főszerepeket Emily Blunt és Benicio Del Toro alakítja. Az ausztrál Justin Kurzel Shakespeare egyik legnagyobb tragédiáját, a Macbethet vitte filmre, Michael Fassbenderrel és az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral a főszerepben.

A tajvani újhullám megalapítója és vezéregyénisége, Hu Hsziao-hszien A gyilkos című harcművészeti filmje mellett Ázsiából érkezik a japán Koreeda Hirokazu (Kishúgunk) és a kínai Csia Csang-ko (A hegyek elhagyhatnak) is. Az idei fesztivál botrányfilmje lehet a görög Jorgosz Lantimosz The Lobster (A homár) című alkotása, amelyet a szervezők szerint „nem teljesen lehet érteni”. A versenyprogram alkotásain kívül óriási várakozás előzi meg a Mad Max című kultuszfilm A harag útja című negyedik részét. George Miller futurista alkotását versenyen kívül mutatják be csütörtökön, a címszerepben Mel Gibson helyét Tom Hardy brit színész veszi át, Furiosa császárnőt pedig Charlize Theron dél-afrikai színésznő alakítja. Versenyen kívül mutatják be Woody Allen legújabb vígjátékát is, valamint Natalie Portman Oscar-díjas amerikai színésznő első rendezését, amelyet a világhírű izraeli író és újságíró, Ámosz Oz Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi művéből készített.

A filmes eseményére több, mint 4500 újságíró akkreditáltatta magát, a fesztivállal párhuzamosan megrendezett filmpiacra pedig 12 ezer szakmai érdeklődőt várnak a francia tengerparti városba, amelynek 70 ezres lakossága a következő 12 napban háromszorosára duzzad.

Forrás: MTI

2015.05.13