A Győr Symphonic Band újabb nagy sikere

Nemzetközi fúvószenekar elismerés Debrecenben

A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége (WASBE) az elmúlt héten Debrecenben rendezte első kelet-európai regionális konferenciáját és nagyszabású fúvószenekari fesztiválját. A fesztivál koncertjein huszonhét hazai és külföldi koncert-fúvószenekar vett részt.

Az eseményre az USA-ból, Németországból, Oroszországból, Lengyelországból, Szerbiából, Lettországból, Svájcból, Hollandiából, Norvégiából jöttek szakemberek, zenekarok, s részt vett a rendezvényen a WASBE teljes elnöksége is. A Széchenyi István Egyetem művészeti együttese, a Győr Symphonic Band az Aranybika Szálloda Bartók termében Lendvay Kamilló: Ünnepi játék-nyitány, Hidas Frigyes: Fantasy for cello and wind band (közreműködött dr. Déri György Liszt Ferenc díjas gordonkaművész, a győri egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének egyetemi docense), Dubrovay László: Kis szvit, Hidas Frigyes: Coriolanus zeneművekkel szerepelt.

A közönség minden zeneszám után nagy tapssal köszönte meg a zenekarnak és karmesterének, Szabó Ferencnek a szép művészi élményt. Bert Aalders, a Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének holland elnöke és a WASBE elnökségének több tagja a hangverseny után előbb Szabó Ferencnek, majd külön kérésük szerint az egész zenekarnak személyesen is gratuláltak a zeneművek kiemelkedően példaszerű technikai felkészültséggel és az értelmezést segítő dinamikus előadásmóddal megvalósított bemutatásához. Dubrovay László egyetemi tanár, Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának elnöke saját zeneművének előadását is felsőfokú jelzőkkel értékelte. Bert Aalders, a Világszövetség elnöke az éjszakai felköszöntéskor bejelentette: kiemelten számítanak a Győr Symphonic Band részvételére a Prágában 2016-ban rendezendő regionális fúvószenekari fesztiválon.

1998 szeptemberében a Széchenyi István Egyetem, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és az Universitas-Győr Alapítvány támogatásával alakult a Győr Symphonic Band. A két oktatási intézmény fúvós és ütőhangszeres hallgatói vesznek részt a zenekar munkájában, s ez számukra egyben a zenekari gyakorlatot is biztosítja. A zenekar egyik alapítója, a kezdetektől karmestere Szabó Ferenc művésztanár. A repertoárban az eredeti koncertfúvós irodalom darabjai, ismert fúvós szerzők igényes – főleg komolyzenei – átiratai, néhány közismert musical és film zenéje szerepel. A 2002 nyarán rendezett meghívásos XXV. Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál keretében tartott zenei versenyen I. helyezettek lettek, emellett megkapták a tizenhat résztvevő együttes közül háromnak odaítélt jubileumi kiemelt gyémánt minősítés egyikét s a Magyar Művelődési Intézet különdíját is. „A fesztivál legjobb karmestere” címet a győri együttes vezetője, Szabó Ferenc kapta. A rendszeres őszi, téli és tavaszi hangversenyek mellett a zenekar rendszeres szereplője a Széchenyi István Egyetem hagyományos, akadémiai napi zenei programjának.

A Győr Symphonic Band szakmai munkájára, elismertségére alapozva szervezte meg 2007 márciusában Szabó Ferenc karmester az I. Győri, Hidas Frigyes Nemzetközi Fúvós Karmesterkurzust. „Az együttes fő feladata továbbra is a modern koncertfúvós zenei irodalom minél szélesebb körű népszerűsítése és bemutatása, a hallgatók felkészítése az igényes zenekari munkára” – mondta el Szabó Ferenc karmester. A Győr Symphonic Band a széchenyis zenetanár szakos hallgatói, a konzervatórium diákjai mellett sikerrel számít a más szakokon tanuló győri hallgatók tevékeny közreműködésére, részvételére a zenekar munkájában.
 

Winkler Csaba

2014.07.16