Műhely-est a Zichy-palotában

Irodalom a Felvidéken

Május 7-én (csütörtökön) 17 órakor kerül sor a következő Műhely-estre a Zichy-palotában (Liszt Ferenc u. 20.) Irodalom a Felvidéken címmel. Két felvidéki folyóirat mutakozik be: az Irodalmi Szemle és az Opus. Meghívott vendégek az irodalmi Szemle részéről Szalay Zoltán író, főszerkesztő és Száz Pál író, szerkesztő, az Opustól pedig Hizsnyai Zoltán költő, főszerkesztő és Vida Gergely költő. Beszélgetőtárs: Pottyondi Nóra, házigazda: Villányi László.

Az Irodalmi Szemle a legrégebbi szlovákiai magyar irodalmi folyóirat, 1958 óta jelenik meg. 2013-ban teljes átalakuláson esett át a lap, azóta megújult szerkesztőség irányítja, Szalay Zoltán főszerkesztő, Száz Pál szerkesztő és Gyenes Gábor grafikai szerkesztő személyében.

Szalay Zoltán 1985-ben született Dunaszerdahelyen, jelenleg Pozsonyban él. Négy prózakötete jelent meg, Talamon Alfonz- és Madách-nívódíjas, 2013-tól az Irodalmi Szemle főszerkesztője.

Száz Pál 1987-ben született Vágsellyén, jelenleg Pozsonyban él. Két prózakötete jelent meg, 2013 óta az Irodalmi Szemle szerkesztője.

Az Opus a szlovákiai magyar írókat és műfordítókat tömörítő Szlovákiai Magyar Írók Társaságának a lapja, amelynek célközönsége elsősorban az irodalomkedvelő, gondolkodó, a kultúrával kapcsolatos számos témakörben magas szinten tájékozódni kívánó felvidéki magyar értelmiség, különös tekintettel az ifjú értelmiségiekre és a szárnypróbálgató fiatalokra. Ebből következően folyóiratunknak két fontos feladatát határoztuk meg: biztosítson méltó fórumot a felvidéki irodalom legnívósabb alkotásainak, és hogy kisebbségi helyzetben élő olvasói számára nyisson ablakot a kortárs magyar irodalom legjava felé. Az Opus magazinjellegű, interkulturális, multimediális lapként határozható meg, amelyben vándorló, vissza-visszatérő tömbök, műfajok vagy tematikák biztosítják a koncepció folytonosságát. Olyan sokszínű folyóiratról van szó, amelynek a rovatszerkezetét tekintve sincs két egyforma száma. Természetesen működtet állandó rovatokat is, de ezek számról számra más-más blokkokkal és mellékletekkel egészülnek ki. Az Opus már csak ezért is rendkívül széles spektrumú olvasóközönségre számíthat: a magazinjellegnek köszönhetően a lapot nem csak írók és művészek forgathatják élvezettel, hanem az igényes szórakozásra vágyók is; ugyanakkor pedig az irodalomtörténészekhez, a filmkritikusokhoz és a tudomány művelőihez is utakat talál. Az Opus mindemellett nagy hangsúlyt fektet a vizuális kivitelezésre is, a képzőművészeti anyag minőségére, illetve a „tálalás” korszerűségére. Ezzel összhangban minden számot egy olyan képzőművész alkotásai illusztrálnak, aki térségünkhöz kötődik, de művei nem pusztán helyi érdekességek. Az Opus a lokális értékek és a magyar kultúra egésze közti kommunikációnak és tapasztalatcserének a világirodalom egészére is nyitott fóruma kíván lenni.

Hizsnyai Zoltán József Attila- és Madách-díjas költő. 1959-ben született Rimaszombatban. 1990–1992 között az Irodalmi Szemle szerkesztője, majd a kétezres évek közepéig a Kalligram főszerkesztője. Versei a hetvenes évek végétől, esszéi, pamfletjei, publicisztikai írásai, műfordításai, a Tsúszó Sándor-kutatással kapcsolatos publikációi pedig a nyolcvanas évek közepétől jelennek meg rendszeresen. Jelenleg a Dunakanyar szlovákiai szakaszán fekvő Kovácspatak üdülőközpontban él.

Vida Gergely Madách- és Forbáth Imre-díjas költő. 1973-ban született Komáromban. 1997-ben magyar–esztétika szakon szerzett diplomát a pozsonyi Comenius Egyetemen. Jelenleg középiskolai tanár Dunaszerdahelyen. Eddig megjelent négy verseskönyve mellett Babits-esszéit is kötetben publikálta. Szülőfalujában, a csallóközi Csiliznyáradon él.

2015.04.30