Soproni Városi Ki Mit Tud

16. alkalommal tartották meg a fiatal tehetségeknek szóló rendezvényt

Április 18-án délelőtt 9 és délután 18 óra között idén is változatos és színvonalas produkciókkal mutatkoztak be az ifjú tehetségek a Városi Ki Mit Tud-on a Liszt-központban. Összesen 45 előadással neveztek diákok a rendezvényre, a résztvevőket és szüleiket Péli Nikoletta önkormányzati képviselő köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a tehetséggondozás kiemelten fontos feladat Sopronban.

Délelőtt a tánc, a hangszeres zene és az ének kategóriák fellépői léptek színpadra, a produkciókat Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncos és koreográfus, a Sopron Balett vezetője, Varjaskéri Anita táncpedagógus, a Pendelyes Kulturális Egyesület egyik alapítója, Schárfy Zoltánné Halmos Erika, a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zongoratanára és Német József táncpedagógus, a Sopron Városi Mazsorett Csoport művészeti vezetője értékelte.

Délután a vers, a próza és a színjátszás kategóriákban mutatkoztak be a diákok. A versenyzők jellemzően magyar szerzők műveit adták elő, így például Weöres Sándor, Petőfi Sándor, Varró Dániel versek, prózában Janikovszky Éva, Szabó Magda vagy Karinthy Frigyes műveket is hallhatott a közönség. A produkciókat Pápai László színházi rendező, valamint Molnár Anikó és Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház színművészei és színitanodájának tanárai zsűrizték.

„Nagyon színvonalas és sokszínű verseny volt az idei. Remélem, hogy jövőre még több iskola és egyesület vesz részt a Ki Mit Tud-on, hiszen a tehetséggondozás nagyon fontos feladat, egy város kulturális életének jövőjét ez nagyban befolyásolja.” – mondta el Demcsák Ottó a rendezvény kapcsán.

A 7-14 éves korosztálynak meghirdetett Városi Ki Mit Tud-ot 2000-ben hívták életre azzal a céllal, hogy lehetőséget adjanak a városban és környékén élő fiatal tehetségek bemutatkozására. Évek óta jellemzően 5., 6. és 8. osztályos tanulók neveznek a rendezvényre, az alsó tagozatosok aránya idén is kisebb volt. Főként soproni iskolák, de harkai, sopronkövesdi és osztrák intézmények tanulói is színpadra léptek, ebben az évben a legtöbb versenyző a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolából érkezett.

A XVI. Városi Ki Mit Tud díjazottjai kategóriánként:

- Tánc kategória / Aerobic legjobbja: Karner Vanda (Hunyadi János Általános Iskola)

- Tánc kategória / Modern tánc legjobbja: Szemerits Mirtill és Szemreits Marcell (Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola)

- Tánc kategória / Néptánc legjobbja: Nagy Dóra és Nagy Anna Mária (Deák téri Általános Iskola)

- Ének kategória legjobbja: Nagy Renátó (Pantzer Gertrud Általános Iskola)

- Ének kategóriában a zsűri különdíját nyerte: Domnánics Júlia, Petőfi Sándor Általános Iskola

- Hangszeres zene legjobbja: Sárközi Rózsa (Dák téri Általános Iskola)

- Délelőtti csoportos produkciók legjobbjai: Kövirózsa Kulturális Egyesület Ifjúsági Citera Zenekara

- Délelőtti produkciók közönségdíjasa: Karvaly Dominik Márk, Kocsis Dávid (Crazy Kids, modern tánc kategóriában, Deák téri Általános Iskola)

- Délutáni produkciók közönségdíjasa: Parrag Liliána (Deák téri Általános Iskola)

- Délutáni csoportos produkciók legjobbja: Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola 5. c. osztálya, színjátszás kategóriában

- Vers kategória legjobbja: Kiss Jasmin Vivica (Deák téri Általános Iskola)

- Próza kategória legjobbja: Grubits Flóra (Hunyadi János Általános Iskola)

- Színjátszás kategória legjobbja: Tóth Antal EGYMI tanulói: Nagy Dávid, Géczi Bálint, Darázs Máté, Pánczél Sándor, Karsa Antal, Madarász Csaba, Kirkósa György, Függ Máté, Baranyai Viktor, Köteles Róbert, Muizer Bence, Kantó Géza, Darázs László, Nyitrai Gábriel, Békési Lídia, Huszti Kata, Kalapos Fanni, Darázs Anasztázia, Lintmer Máté.

Pro Kultúra Sopron


2015.04.22