Kísérletbazár a Mobilisben

II. Győri Tudományfesztivál

Április 17-én pénteken zajlott a Kísérletbazár – II. Győri Tudományfesztivál a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ kiemelt programja, a régió legnagyobb tudománynépszerűsítő rendezvénye. Az esemény pedagógiai perspektívát nyújtva a jövő műszaki értelmisége számára is bemutatkozási lehetőséget biztosított.

Mivel a szervezők céljai között szerepelt a sikeres iskolák és ígéretes pedagógiai projektek nagy nyilvánosság előtti felvonultatása, többek között standdal képviseltethette magát a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a budapesti Szent István Gimnázium és Neumann János Szakközépiskola, a csongrádi Batsányi János Gimnázium, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola, a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és a tatai Eötvös József Gimnázium. A diákok szívesen fogadták az érdeklődőket, bemutatták és elmagyarázták a különböző kísérleteket, minirobotokat, kreatív szerkentyűket. Látva a színvonalat, bizakodhatunk a tudós-utánpótlásban.

A tavalyi rendezvényt továbbfejlesztve, kibővítve, az idei Tudományfesztiválon kiállítóként és látványos színpadi attrakciókkal is megjelentek a magyarországi tudományos élményközpontok is, ezzel a science centerek első magyarországi találkozója valósult meg a Mobilisben.

A megjelenő partnerek:

- Agóra Tudományos Élményközpont (Debrecen)

- Csodák Palotája (Budapest)

- FUTURA (Mosonmagyaróvár)

- Kemenes Vulkánpark (Celldömölk)

- Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény

- Labor – Interaktív Varázstér (Pécs)

- Ligneum Nyme Látogatóközpont (Sopron)

- Pannon Csillagda (Bakonybél)

- Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged)

- Varázstorony (Eger)

Az élményközpontok nevükhöz hűen interaktív eszközeikkel megragadták a látogatók figyelmét, a legifjabbak lelkesen próbálgatták végig a hasznos tudást közvetítő játékokat.

A rendezvény egyik záróprogramja a parkolószinten felállított színpadon az ígéretes elnevezésű tudományos standup volt Zsíros László Róbert - Robilaci (szertar.com) és Fazekas Bence, a Mobilis fiatal kutatójának előadásában. Nagy érdeklődés kísérte az eseményt, melyben különböző egyszerű, szabadtéren is működő kísérleteket ismerhetett meg a közönség. Az előadók szerették volna gyakorlati úton is felhívni a figyelmet agyunk korlátaira, és arra, hogy gyakran adunk automatikus választ a feltett kérdésekre. Humoros és elgondolkodtató feladványokkal bombázták a publikumot, és többeket a színpadra invitáltak egy-egy kísérlethez. A gyermekek láthatóan élvezték a játékos bemutatót, például amikor tapasztalati úton azt vizsgálták, hány embert bír el egy „léggömb-tutaj”, vagyis a pár tucat lufira ráhelyezett laticel.

Eme tréfás kísérlet megmutatta, hogy egységben az erő, ahogy ezt az egész rendezvény is fémjelezte. Reméljük, még sok éven át figyelemmel követhetjük a gazdasági élet szereplői és az oktatás közelítésére, valamint a műszaki és természettudományos képzések és általában a tudomány és technika népszerűsítésére vállalkozó programot.

A rendezvény médiatámogatója a Győr+ Média Zrt volt.

A rendezvény fővédnökei:

Borkai Zsolt, Győr MJV polgármestere

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora

 Szabados Éva




2015.04.20