Teret adni a csodának

Interjú Kozák Gáborral

Nemrégiben ünnepelte ötödik születésnapját a Kozi Drink Bár. Ez alkalomból beszélgettünk a tulajdonossal, vezetővel, Kozák Gáborral, aki már évek óta nagy pártolója a művészeteknek. A bárban helyet ad versíróknak, színjátszóknak, amatőr zenészeknek, minden kultúrát szerető, igénylő embernek, méghozzá önzetlenül. Ingyenes programokkal igyekszik minden korosztályt megszólítani, és lehetőséget adni, hogy megállva a mindennapok rohanásában felfedezhessék a mindannyiunkban rejlő csodát.

Mit mesélne el a Kozi Drink Bár történetéről?

A Kozi Drink Bárban, mely ötödik éve működik, olyan kulturális eseményekkel ajándékozzuk meg vendégeinket, melyek között válogatva a tizenévestől a hetvenes korosztályig mindenki találhat kedvére valót. Ezért nagyon sokféle programot szervezünk és befogadunk, mint például a Táncház, az Irodalmi Kávéház, a Versklub, a színjátszókör, és még sorolhatnám azokat a tevékenységeket, melyekkel egy vendéglátóegységben ritkán találkozhatunk. De én úgy gondolom, hogy vannak még olyan fogékony vendégek, akik nemcsak elfogadják, hogy mi kulturális értékeket próbálunk közvetíteni feléjük, hanem igazán kíváncsiak ezekre. De nagyon meg kell küzdeni azért, hogy ők el is találjanak hozzánk a Városház tér 3. szám alá.

Több amatőr művészeti csoport helyet kap itt. Miért fontos a művészet?

Nagyon fontosnak és értékesnek tartom azoknak a kis közösségeknek a munkáját, akiknek itt teret biztosítok. Sajnos a média nem támogatja őket, mivel nem professzionálisak. Úgy gondolom, hogy ezek a csoportok nagyobb figyelmet érdemelnének. A hozzám látogató vendégek között is igyekszem felfedezni a művészi beállítottságú embereket, mert sokan vannak, akik azért nem bontakozhatnak ki, mert nincsen hol. Én gyakorlási és fellépési lehetőséget is szívesen adok.
A művészetet azért szeretem, mert olyan embereket ismerek meg általa, akik nagyon értékesek. Az is csodaszámba megy, hogy ezek a kis közösségek mi mindent képesek együtt megvalósítani.
Nekem szerencsém volt, mert a Bartók Béla Művelődési Házban dolgozhattam Baross Éva igazgatósága alatt, és ott kaptam egy plusz ihletet. A bennem elvetett magok úgy keltek életre, hogy elhatároztam, a vendéglátásba is beviszem a kultúrát. A büfét üzemeltetve nagyon sok emberrel megismerkedtem, például jó barátommal, Ungvári Istvánnal, a Győri Nemzeti Színház színészével, akivel az Irodalmi kávéházat is elindítottuk.

Milyen programokat emelne ki a Kozi Drink Bár kínálatából?

Például nagyszerű az együttműködés a Rába Néptáncegyüttessel. Havi rendszerességgel igyekszünk táncházat tartani, méghozzá azzal a plusszal, hogy mivel sok fiatal a táncokat már ismeri, de a dalokat még nem, ezért minden alkalmat énekléssel kezdünk. Projektoron kivetítjük a szöveget, és az idősek a gyerekekkel együtt nótázzák végig az egy órát. Élmény látni, ahogy a tíz év alattiak és a hetven év felettiek együtt tudnak szórakozni. Szerintem ma ez óriási dolog, hogy szülő, nagyszülő és gyerek egy helyen, együtt töltheti a szabadidejét. A néptánc minden korosztályban közösségformáló erejű. A legközelebbi táncház április 18-án szombaton lesz 19 órától.

A Versklub, amely 2014. szeptember 8-án indult, heti találkozókkal működik. Fél év alatt nagyon szép eredmények, értékes versek születtek. Tüneményes társaság, az elmúlt hónapok fantasztikusak voltak mind a gyerekek, mind a mentorok számára. Mert mentort is kerestem a Versklubhoz, hogy komolyabb lehessen. Felkértem Antal Judit pszichológust lelki tanácsadóként, Füzi Rozi óvónőt és Újlaki Csilla irodalomtanárt. Valamint két színművész barátomat, Ungvári Istvánt, aki az előadásmódban tud segíteni és Maszlay Istvánt, aki maga is kötettel rendelkező vers-értő ember. Mára már 50-60 fős tagsága van a klubnak. Volt egy jótékonysági estünk is egy kislány megsegítésére.

Van egy felovasó színházi csoportunk, az Okuláré projekt, amelynek most június elsején lesz az évadzáró bemutatója. Illyés Lénárd találta ki ezt a több országot átívelő kortárs drámaíró és felolvasó programot, melyhez mostanra nagyon sok város csatlakozott: Budapest, Brünn, Győr, Szeged, Oslo, Kaposvár, Isaszeg, Debrecen, Mezőkövesd, Calgary, Ulm, Dunaújváros, Paks, Hódmezővásárhely és Miskolc. Fantasztikus írásokat lehet megismerni és fantasztikus embereket.

Rendszeresen, körülbelül havonta tart FILO-Filmklubot nálunk a FILO-Pont (Győr, Kálóczy tér 15.). Ennek az az érdekessége, hogy elgondolkodtató üzenettel rendelkező filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, és utána beszélgethetnek is róla. Már kialakult egy jó látogatottság, és nagyon értékes beszélgetések születnek minden alkalommal.

Amely most előttünk áll, az az Irodalmi nap április 20-án hétfőn 17-től 24 óráig. Jó idő esetén a most készülő szabadtéri színpadunkon tartjuk, kint az udvaron. A Versklub tagjainak rendhagyó találkozóját a Hangadó 2. című hangoskönyv bemutatója követi, majd Slam Poetry estre kerül sor, ahol bárki felléphet, aki képviselője ennek a műfajnak.

Valamint az Irodalmi Kávéház április 24-én pénteken, 20 órától a Misztrál együttessel. A kiváló zenekar fellépésével jelezzük, hogy még él bennünk a vágy, hogy októbertől újra rendszeresen szervezhessük meg az Irodalmi Kávéházat, és meghívhassuk azokat a kiváló művészeket, akik már eddig is szép élményekkel gazdagították a Kozi Drink Bár látogatóit. Ungvári István a művészeti vezetője a kávéháznak, ő szervezi a programot, én pedig a helyet adom.

Nálunk minden program ingyenesen látogatható. De sajnos mostanra kialakult egy olyan helyzet, hogy bizonyos dolgokról, többek között a Rock and Roll klubról le kellett mondanunk anyagi okok miatt. Ami nagyon szomorú. Régóta próbálunk pályázni, reméljük, hogy a jövőben sikerül is támogatást találni, hogy minél több lehetőséget biztosíthassunk a kultúra szerelmeseinek.

Még szeretném megemlíteni a Free Stage kezdeményezésünket. Ugyanis helyet biztosítunk olyan fiataloknak, zenekaroknak, akiknek nincs hol gyakorolniuk. Itt próbálhatnak, és a legjobbaknak fellépési lehetőséget is adunk.

Azt szeretném, ha a tizenéveseknek lenne egy olyan hely, ahol nem az alkohol dominál, hanem lehetőségekkel találkozik, verselhet, zenélhet, akár csocsózhat, jó közösségben lehet. Nem az utcán van, és talán értelmes életcélt is kaphat.

Szabados Éva


2015.04.17