Hang- és médiatár a Baross úton

Film, zene, kotta és hangoskönyv a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér hangtárának olvasói a nyár folyamán nélkülözni kényszerültek kedvenc CD-iket, hangoskönyveiket és kottáikat, mivel költözés és átalakítás miatt a Rákóczi út 46. alatt található szolgáltatóhely szünetelt. A több havi kellemetlenségért kárpótlásként új helyen, modern és kellemes környezetben, kibővített szolgáltatásokkal szeptember 25-én nyitotta meg kapuit a Hang- és Médiatár a Kisfaludy Károly Könyvtárban (9021 Győr, Baross Gábor út 4.). A megyei könyvtár bármely részlegébe (Központi könyvtár, Gyermekkönyvtár, Kisfaludy Károly Könyvtár, Szentiváni-, Szigeti-, Szabadhegyi-, Gyárvárosi-, Bácsai-, Marcalvárosi- és Csanaki fiókkönyvtár) beiratkozott olvasók díjmentesen használhatják a gyűjteményt a belvárosi épület harmadik emeletén, valamint minden új érdeklődőt is szeretettel várnak! Nem kell megijedni, lift van!

 
Az új bútor és a kedves, szolgálatkész könyvtárosok biztosítják a kellemes hangulatot mindazoknak, akik szeretnének CD-t, hangoskönyvet, DVD-t vagy kottát kölcsönözni, helyben zenét hallgatni, vagy zenei témájú könyveket tanulmányozni, esetleg kutatómunkát végezni, amelyhez minden elképzelhető segítséget megkapnak a felhasználók. A berendezés egy sikeres pályázat segítségével újult meg, a hangtárosok között pedig régi és új arcokkal egyaránt találkozhatnak a látogatók.

A hang- és médiatárban a helyben használat ingyenes, de regisztrációhoz kötött, vagyis a be nem iratkozott olvasók látogatójegyet kapnak, mellyel akár naponta látogathatják a gyűjteményt. Aki kölcsönözni is szeretne komolyzenét, kottát, filmet vagy hangoskönyvet, annak be kell iratkoznia (felnőtteknek 365 napra 1200,- Ft, nyugdíjasoknak 70 éves korig 300,- Ft, 70 év felett díjmentes, csakúgy, mint érvényes diákigazolvánnyal és pedagógusigazolvánnyal). A könnyűzene kedvelői hasonló feltételek mellett kölcsönözhetnek a Központi könyvtárban (9023 Győr, Herman Ottó u. 22.), természetesen ott is találhatók hangoskönyvek és DVD-k. Fontos, hogy a dokumentum mindig oda kerüljön vissza, ahonnan elvitték, és lehetőleg időben, mert ha nem, akkor bizony késedelmi díjat kell fizetnie a kölcsönzőnek (kotta esetén 50 Ft/nap/dokumentum, film és hangzó anyag esetén 100 Ft/nap/dokumentum)!

Filmeket egy hétre vihetnek haza a kölcsönzők, zenét, hangoskönyvet és kottát pedig két hétre, és ez az idő csak kották esetében hosszabbítható újabb két hétre, ha nincs rájuk előjegyzés! Ha éppen kölcsönzés alatt van a dokumentum, amelyre szüksége van a felhasználónak, akkor elő lehet jegyezni személyesen, telefonon vagy online; így mindenki biztos lehet benne, hogy ő lesz a következő, s amikor visszaérkezik a vágyott mű, a könyvtár értesítést küld neki. Egyszerre egy DVD-t, három hanganyagot és öt kottát lehet kölcsönözni, de gyerekek nem vihetnek korhatáros filmeket, erre figyelnek a pult mögött ülő hölgyek, akiktől külön térítési díj nélkül irodalomkutatást is lehet kérni szakdolgozathoz, diplomamunkához vagy kutatáshoz, de segítenek különféle műsorok zenei anyagának összeállításábanis. Vagy bármi másban, ami a gyűjteményhez kapcsolódik. 

Egyszóval úgy tűnik, érdemes benézni ide…

tmoni
Fotók: Vas Balázs

2014.01.09