Véget ért a Soproni Tavaszi Napok programsorozata


Öt teltházas előadással és több, mint 3500 látogatóval zárt Sopron egyik legnagyobb kulturális fesztiválja. A Soproni Tavaszi Napok március 7-től április 11-ig kínált programokat a városban élőknek és az idelátogatóknak. Zorán, Gryllus Vilmos, Bödőcs Tibor, Kern András és Vári Éva – ők voltak a programsorozat legnépszerűbb fellépői, előadásaikat, koncertjeiket telt ház előtt tartották.

A fesztivál három helyszínen: a Liszt-központban, a Soproni Petőfi Színházban és a Festőteremben kínált programokat, utóbbi Csurák Erzsébet selyemfestő iparművész alkotásainak adott otthont, közel egy hónapon át.

Újdonságként szervezték meg a fesztivál keretében a Sopronikon című programot, ahol a városhoz kötődő sikertörténetekről hallhatott a közönség. A hagyományteremtő szándékkal létrehívott rendezvény első vendégei a VOLT fesztivál két főszervezője, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, valamint Szikszai László bútortervező voltak. Nemcsak a sikerükig vezető útról, hanem a Sopronhoz fűződő viszonyukról, vízióikról is hallhatott a közönség a közvetlen hangvételű beszélgetésen, melyet Bakos Piroska vezetett.

A városi tehetségeket felkaroló, már hagyományosnak számító programok sem hiányoztak az idei Soproni Tavaszi Napok kínálatából: 38. alkalommal rendezték meg az Így írok én… című, 10-14 év közötti fiataloknak szóló irodalmi pályázatot, amelyre soproni, Sopron környéki és győri iskolákból is neveztek fiatalok; összesen 49 diák 105 alkotása érkezett a zsűrihez. Március 19-én pedig a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tartotta meg hangversenyét a Liszt-központban. A zeneiskola legkiválóbb növendékei a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral közösen léphettek színpadra.

Szombaton, lelki egészségnappal ért véget a kulturális fesztivál programsorozata. Az „Egy nap a lelki egészségért” című rendezvényen neves pszichológusok, többek között Dr. Zacher Gábor, Tari Annamária és Dr. Almási Kitti tartott előadásokat.

A Soproni Tavaszi Napokat 1983 óta minden évben megrendezi a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. azzal a céllal, hogy a tavaszi szezonban koncentráltan kínáljon színházi, zenei és képzőművészeti programokat a városban. Hasonló méretű kulturális fesztivál a Soproni Ünnepi Hetek, amely idén június 19-én, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház ünnepélyes újranyitásával veszi kezdetét.

Pro Kultúra Sopron


2015.04.15