Fények szerelmesei

Egy kiállítás margójára

Két nyugdíjas, művészetpártoló és támogató ember fél éve Morról Győrbe költözött. Klein Magda könyvtárigazgató írónő 25 évig vezette a móri amatőr művészeti életet. A férj, Klein János is csatlakozott a móri művészeti mozgalom szervezéséhez az általuk létrehozott egyesület elnökeként.

Kapcsolatépítő és szervező munkával az 5 éve működő MIKSZ (Móri Írók Költők Szövetsége) Egyesület pártoló és támogató tagjainak száma 2014-ben elérte a 75 főt. Számtalan kiállítást, bemutatót, író-olvasó találkozót szerveztünk az országban, sőt külföldön is. Több művész barátunk verses, novellás kötetét segítettük kiadni. Nyertünk országos irodalmi és képzőművészeti pályázatokon. Mór város első irodalmi és képzőművészeti folyóiratát, a MIKSZ újságot 7 évig folyamatosan adtuk ki pályázati pénzekből. 30 éves városunk címmel sikerült az egyesületünknek megjelentetni az első, móri városi irodalmi és képzőművészeti antológiát 2013-ban.

Végtelen sok energiát öltünk a helyi civil szervezettekkel (énekkarok, Bice-Bóca Mozgássérültek Egyesület, más kulturális egyesületek) és persze a szomszédos művészeti műhelyekkel való közös kapcsolatokra (Ősi Kovács Imre festőművész és műhelye; Simon M. Veronika Festőtanoda – Székesfehérvár; Beőthy Élő Hajnalka Győri Művészeti Műhelye; Polyák Imre Művész-kör – Szabadbattyán; Budapest Wekerle-telep Somogyvári Rudolf Művész köre… stb.).

2013-ban Nagyvelegen, a Mórhoz közeli gyönyörű kis faluban létrehoztuk az első művészeti nyári tábort, ahol 2014-ben már a második alkalommal találkoztak az amatőr művészek. 2014-ben Győrbe költöztünk, a móri amatőr művészeti mozgalom irányítását fiatal grafikus művésznek adtuk át.

Győri beilleszkedéseink, sétáink során jutottunk el a marcalvárosi Marcal étterembe. A végtelenül házias, finom és szívélyes vendéglátás mellett az étterem falán megkapó festménykiállítást láthattunk. Megismerkedtünk a vendéglőtulajdonos Egyházi-családdal, a beszélgetések során vetettük fel a Mór és környéki képzőművészek kiállításainak megszervezését. A család részéről a fogadókészség példátlanul kedvező volt, így ajánlottuk nekik Egri Ferenc festőművész és Rideg Ferenc fotóművész, sárkeresztesi művész barátainkat.

Első győri közös bemutatkozásunkra 2015. április 9-én, csütörtökön délután 17 órakor került sor a Fények szerelmesei címmel bemutatott kiállítással. A megnyitó háziasszonyának Harcsás Juditot, a Győr Plusz Rádió riporterét, író-újságírót kértük fel, míg a műsorban győri művészbarátainkat, Olasz Valéria költőt, a Győri Nemzeti Színház művészét és Gősi Vali költőt kértük fel közreműködésre.

Köszönjük Harcsás Juditnak, hogy háziasszonyként bemutatta az alkotókat, és a bemutatásba bevonta a festőművész lányát, Szabóné Egri Hella tanárnőt is, aki édesapjáról, alkotói munkájáról beszélt. A műsor színvonalát emelték a festmények és képek hangulatához kapcsolódó énekszámok Olasz Valériától, valamint a művészek előadásában elhangzott versek. A megnyitó után fehér asztal mellett beszélgettek a látogatók a kiállító művészekkel, az előadókkal, illetve Egyházi Dáviddal és Mátéval, a művészpártoló vendéglátó házigazdákkal. A kiállítás várhatóan két hónapig látható az étteremben

Sokaknak van mit köszönnünk a győri amatőr művészetet terelgető első útjainkban, kapcsolatkeresésünkben! Sok ilyen kiállításra van lehetőség Győrben, örömmel látogattuk meg többek között a József Attila Művelődési Házban nyílt kiállítást, a Nádorvárosi Ének - Zenei Általános Iskola kiállítását. Friss élményként örömmel láttuk, hogy a Marcal étteremben a Viktória Énekstúdió fellépése során sok tekintet irányult a falakon lévő új festményekre és fotókra.

Reméljük, nem ez lesz az egyetlen alkalom, hogy a győri lakosok részére bemutassuk arra érdemes amatőr művész barátainkat. Köszönünk minden támogatást, és külön köszönjük a Győri Szalon munkatársainak is, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítottak számunkra! Töretlen jó alkotókedvet és sok örömet kívánunk minden alkotótársnak, és művészeteket szerető, pártoló barátainknak!

A kiállítás megnyitója megnézhető a Világ TV Videós Portálon Fények szerelmesei – festmény és fotókiállítás Győrött címmel.

Klein Magda


2015.04.13