Április 14. – A Könyvtárosok Világnapja


A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre. Április 14-én tartjuk országszerte.

A könyvtárak többféle programmal is készülnek erre a napra. Van, ahol ilyenkor rendezik meg a Könyvtárat szeretők és Könyvtárosok Világnapját. Ezen a napon a látogatók nemcsak kölcsönözhetnek, olvashatnak, kutathatnak, kereshetnek, hanem betekintést nyerhetnek a „kulisszák” mögé, megnézhetik a raktárakat is.

A Könyvtárosok Világnapján ne feledkezzünk el védőszentjeinkről se. Robert Lee Hadden tájékoztató könyvtáros szerint számos hivatalos és nem hivatalos keresztény patrónusa van a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak. A szentek közül az Amerikai Egyesült Államokban Szent Jeromos (akinek neve a kezdetektől a tekercsekhez, az íráshoz, a fordításhoz, a katalogizáláshoz kapcsolódott) a népszerű, míg Európában Szent Lőrinc, a dokumentumok őrzője. Az ortodox országokban Alexandriai Szent Katalint jelölték ki a könyvtárak, könyvtárosok védőszentjének.

II. János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort, a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így az Internet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyűjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következő korok felé, mint napjainkban az Internet.

Szent Wiborada is a könyvtárak és a könyvet szeretők védőszentje. Ő volt az első nő, akit a Vatikán hivatalosan szentté avatott 1047-ben. A könyvkötő apáca előrelátásának köszönhetően meg tudták menteni a Szent Gallen-i kolostor értékes könyveit a kalandozó magyaroktól.

Az arab kultúrában tekercseket ajánlottak a Svábbogarak Királyának, hogy a bogarak minél kevesebb pusztítást végezzenek a többi dokumentumban. A hindu országokban Ganesh az akadályok elhárítójának, a tudásnak, a Mahabharata írójának elefántfejű istene a könyvtárak oltalmazója. A hindu hitvilág szerint Ganesh egy lótuszvirágon meditálva alkotta meg a szanszkrit ábécé betűit.

Néhány híres könyvtáros, akiről nem is gondoltuk volna, hogy könyvtárosok voltak:
Antall József: diplomája megszerzése után először az Országos Levéltárban dolgozott, majd később középiskolai tanárnak állt, de politikai okokból fegyelmivel eltávolították. Így a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el, végigjárta a ranglétrát tudományos munkatárstól az igazgatóig.

Bibó István: A magyar politikatudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának már az édesapja is könyvtáros volt (a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója). Bibótól 1951-ben elvették egyetemi tanári katedráját, és az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa lett. 1956-os után bebörtönözték, és 1963-as szabadulása után a KSH könyvtárában kapott „kegyelemállást” a rendszertől, ahol nyugdíjazásáig maradt.

Laura Bush: A korábbi first lady könyvtárosként végzett, és George W. Bush hivatali ideje alatt előszeretettel gyűjtött pénzt különféle könyvtáraknak.

Hamvas Béla: 1928 és 1948 között a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, hogy fenn tudja tartani magát.

J. Edgar Hoover: Az FBI-t 1935-ben megalapító, majd egészen 1972-es haláláig vezető Hoover a tízes évek végén könyvtárosként dolgozott a Kongresszusi Könyvtárban, hogy ki tudja fizetni az egyetemi tandíját.

Mao Ce Tung: A fiatal Maót a pekingi egyetem alkalmazta segédkönyvtárosként.

Mohamedtami Khatami: Irán ötödik elnöke a Nemzeti Könyvtárat és Levéltárat is vezette.

(Az egri Hangtárnok blogján egy részletesebb lista olvasható.)

Ezen a napon, ha tehetjük, látogassunk el egy könyvtárba, ismerjük meg a könyvtárak és könyvtárosok munkáját!

Nagy Mária


Forrás: Wikipédia, http://ww2.bibl.u-szeged.hu/ejszaka_2005/patron.htm

A kép az everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.04.14