Öt Templom Fesztivál

Győr-Újváros – 2015. május 7-11.

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből. Az Öt Templom Fesztivál – amely 2015-ben május 7. és 11. között, immár tizedszerre kerül megrendezésre – a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál.

Öt különböző felekezet temploma, melyek együtt váltak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz bennünket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt, Európa közepén elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Karzat Színház Nonprofit Kft. szervezésében idén már tizedik alkalommal várja vendégeit különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendékhangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal az Öt Templom Fesztivál.

Miközben a szervezési munkálatok még zajlanak, a Ráth Mátyás tér 4. szám alatt működő Öt Templom Fesztiválközpont már megnyitotta kapuit, és a rendezvény információs- és jegyirodájaként várja az érdeklődőket. A főbb koncertekre és a színházi előadásokra már kaphatóak a jegyek. Bízunk abban, hogy az egyedi program nemcsak a helyi kultúrakedvelők érdeklődését kelti fel.

A Budapest Bár klezmer műsora tavaly kifejezetten a fesztiválra készült – most Fekete László kántor énekével gazdagodik. A Kiscsillag zenekar különleges, a szakrális térhez igazodó műsorral készül. Fassang László orgonajátékát már rég hallhattuk Győrben – ezúttal a katolikus templom orgonáját szólaltatja meg nálunk. Bíró Eszter jazz énekesnő különleges emlékesttel készül a holokauszt győri mártírjainak emlékére. Lovász Irén triójával, lemezbemutató koncerttel érkezik hozzánk. A Magyar Egyházzene Társaság itt tartja ez évi kongresszusát, az egyházi szertartásokon egyházzenét tanuló egyetemi hallgatók adnak zenei szolgálatot. Közkívánatra jön Szlovéniából Matija Solce – zenés bábelőadásai a gyerekeknek is jó szórakozást nyújtanak.

A most alakuló Menház Színpad első öt előadása a fesztivál keretében látható, főszereplői Vári Éva, Haumann Péter, Kálloy Molnár Péter, Csákányi Eszter és Szacsvay László. A záróeseményen a fiatal berlini zenészekből álló Knoblauch Klezmer Band játszik.

A részletes színházi- és koncertprogram minden további információval az Öt Templom Fesztivál honlapján, illetve Facebook-oldalán tekinthető meg.

2015.04.13