Jogi doktorokat és egészségtudományi frissdiplomásokat avattak Győrben


Negyvennégy jogi doktort avattak a győri Széchenyi István Egyetemen, a képzési követelményeket sikeresen teljesítő végzettek a rektori jogarra letett esküjét dr. Földesi Péter rektor és dr. Lévayné dr. Fazekas Judit dékán fogadta.

Hárman a legjobb tanulmányi eredményt jelző, summa cum laude minősítésű diplomával kezdik szakmai pályafutásukat. Komp Bálint János a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumából, Réfi Barbara a győri Szabadhegyi Közoktatási Központ Gimnáziumából, Trenyisán Máté az ózdi József Attila Gimnáziumból jött Győrbe tanulni. A végzettek a tradicionális jogi szakterületek mellett a színes gyakorlati felkészítésnek a térségi gazdaság, az önkormányzatok, az állami hivatalok szakmai munkahelyein helyezkednek el. A győri jogászképzés szakmai kisugárzása az egyetem valamennyi szakját érinti. Közel száz jogi tárgyat, ismeretkört tanítanak a nem jogász szakosoknak a jogi kar oktatói. Így a jogi alapismeretek, az iparjogvédelem, a szerzői jog mellett a közeli jövőben a nukleáris jog szakterülete is gazdagítja a győri jogászképzés rendszerét.

A Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet egészségügyi szervező, szociális munka, ápolás és betegellátás szakjain harmincan vették át diplomájukat. Szakmai felkészítésük a győri egyetem és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a térségi egészségügyi és szociális szervezetek közel két évtizede kezdett képzési együttműködése keretében történt.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer eddigi adatai szerint a jogi kar és a Petz Lajos Intézet szombaton avatott frissdiplomásainak mintegy fele már elhelyezkedett, a többiek fél éven belül találnak szakterületükön felkészültségüknek megfelelő munkát. A jó munkahelyhez a tanulmányi követelményekben szereplő munkaerő-piaci ismeretek gyakorlati alkalmazása, az önéletrajz, a jó pályázat, az álláskereső tréningeken való aktív részvétel, az állásbörze rendezvény ad folyamatos és hatékony támogatást.

Winkler Csaba

2014.07.08