1635

A rítus – The Rite

Szilvási Krisztián 1 perces filmkritikája

Brutálegyszerű szarvainál megragadni az ördögöt a mozivásznon: pusztán vedd körül magad azokkal a kellékekkel, amelyektől a frász töri ki a démonokat (kereszt, szenteltvíz, latin blabla, egyéb blabla), s máris kész a riogatásra tökéletesen alkalmas mozgókép.

Matt Baglio újságíró könyve azonban, amely nyomán, alapján, ötletéből (melyikből mekkora százalékban) A rítus készült, több mint álcázott ponyvadarab. Tulajdonképpen dokumentarista értékű írásmű, bár szépirodalmi köntösben: a Vatikán létező, interdiszciplináris megközelítéseket felhasználó, valódi ördögűző képzéséről szól. Ahol a tudomány nem ütközik a hittel, hanem sokkal inkább kiegészíti azt. Mikael Håfström filmje pedig valóban úgy is indít, mint egy álcázás nélküli, remek alapdinamikát biztosító mozi, amikor a hit és a kétkedés vetélkedésével vezeti be a nézőt az ördögűzés gyakorlati világába.

Egyszerű, letisztult kulisszák; borongós, az ördög a sötét sarkokban lakozik atmoszféra; álokoskodást kerülő dialógusok. Úgy nagyjából a film feléig. Onnan aztán sajnos fordul a kocka – az ördög gagyira megszállja A rítust, a nyomában pedig semmi eredetiség és hitelesség nem marad. Sir Anthony Hopkins nem meglepetés, jó az öreg a reverendában, még akkor is, ha én magam fenntartásokkal viseltetek az irányában. De Colin O’Donoghue karakterisztikája is megfelelő a kétkedés térfelének birtoklásáért. Kettejük között működik a hitbéli ellentét, mindaddig, amíg valóban színre lép az elcsépelt dramaturgia. Alice Braga értelmetlen figurája meghozza a gonosz romboló jelenlétét is, hogy a film utolsó harmada totális bazári látványossággá degradálja az egyébként roppant félelmetes és tisztelnivaló témát.

A rítus egészében véve messze esett Matt Baglio igaz hitű krónikájától, hogy a mozgókép hazug palástjával fedje be a nézők szemét. Szomorúan kell tehát érvényesítenem a baudelaire-i tézist, amely szerint a Sátán legnagyobb trükkje az, hogy elhiteti magáról, nem létezik. A végére már tényleg csak a fejcsavarás és a borsófőzelék hiányzott, hiába nevette ki a történetben Lucas atya szó szerint ezt a műviséget. A rítusból a film felénél sajnos kiűzetett az autentikusság.


2011, amerikai-magyar-olasz, 114 perc
rendező: Mikael Håfström
forgatókönyvíró: Matt Baglio könyve alapján Michael Petroni
szereplők: Anthony Hopkins, Alice Braga, Colin O'Donoghue, Ciarán Hinds, Rutger Hauer, Chris Marquette, Toby Jones

Szilvási Krisztián

2014.07.07