1479

Nemesség, egyszerűség, tisztelet

Interjú Bede-Fazekas Csabával

Rigoletto, Tevje, Zorba, Petúr bán... Csak néhány nagyszerű „pillanat” az elmúlt évtizedekből. A nemzeti ünnepen Kossuth-díjat kapott Bede-Fazekas Csaba érdemes és kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja. A 82 éves operaénekes, színész nagyon aktív, jelenleg is három előadásban játszik, többek között A varázsfuvolában, melynek március 28-án volt a premierje.

Mit jelent az Ön számára a Kossuth-díj?

Egyetlen mondatban összefoglalva: az életpályám megkoronázása, nagyon sok lépcsőfokot végigjártam már. Ezt az elismerés olyan felsőfokának érzem, mint amikor az alpinista eléri a csúcsot. 82 éves vagyok, és többet dolgozom, mint fiatalkoromban. Elégedett vagyok.

Mi a legfontosabb jellemzője ma egy művésznek?

Számomra kiemelkedően fontos az őszinteség, a művészet tisztelete. A hazaszeretet, az egyszerűség, tisztaság és nemesség. Fontos a szerepek őszinte megformálása, a hű közvetítés a közönség felé. Látok példát erre, de ellenpéldákat is, ami viszont elszomorít.

Változtatna-e valamit a világban?

Ha lehetne változtatni, amivel kapcsolatban azért vannak kétségeim, megerősíteném a szeretetet és tiszteletet az emberek között. Visszaszorítanám a mohó pénzéhséget, ami miatt annyira rossz irányba tartunk. Gyakran kilátástalannak tűnik a helyzet, az ember nem talál fogódzót. Mindenkinek magába kellene nézni, és önmérsékletet gyakorolni. Minek milliárdokat összeharácsolni, miközben mások éheznek? Minőségi változásra lenne szükség, hogy kiutat találjunk, ahogyan arról Walter Schubart rigai professzor ír. Ő lát esélyt arra, hogy a változások révén, a megtisztulás révén megvalósítsunk egy jobb korszakot, melyben újra utat találhatunk Istenhez.

Már 45 éve itt él. Hívták több helyre is játszani, miért éppen Győrt választotta?

Ide hívtak, és én jöttem. És mivel édesanyám és nagyanyám győri, már csak családi okok miatt is szívesen fogadtam el a lehetőséget. Aztán igazán megszerettem itt. Elmondhatom, hogy a színházban minden szerepet eljátszhattam, amiről valaha álmodtam. Sőt, Győr díszpolgárává is választott, ami hatalmas megtiszteltetés. A város megbecsül engem, és én is nagyon megbecsülöm a helyet, ahol élek. Nagyon jól érzem itt magam!

Jó egészséget és további csodás szerepeket kívánunk!

Szabados Éva

2015.04.08