Ír-Magyar Napok


Július 11-12-én Ír-Magyar Napokra kerül sor a győri Széchenyi téren. A kétnapos rendezvény programösszetételében kiállítás, koncertek, gyermekfoglalkozások ugyanúgy helyet kaptak, mint koszorúzás, vagy éppen egy skótduda-zenekar felvonulása a Baross úton.

Az egymás kultúrája iránti érdeklődés számos fesztivált, koncertet és más, kapcsolódó rendezvényt eredményez Írországban és Magyarországon. A két ország közötti kulturális és szakrális kapcsolatok alappillérét a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya-kegykép, az Ír Madonna jelenti, melyet Walter Lynch, az írországi Clonfert püspöke a Cromwell Olivér-féle kegyetlen üldözés idején menekített Győrbe. A kegykép 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország apostola és védőszentje ünnepén reggel 6 órától 9 óráig vérrel könnyezett. Ennek oka az utólagos vélekedések szerint az, hogy abban az évben utasították ki Írországból a hitükhöz hű katolikus papokat. A fesztivál időpontja Lynch püspök halála napjához, július 14-éhez kötődik. A szakrális programok mellett koncertek, táncbemutatók, kiállítások és gyermekprogramok adnak ízelítőt az ír kultúra sokszínűségéből.

A program:

Július 11. péntek

17.00 Írország képekben - fotókiállítás a Múzeumházban
17.45 Koszorúzás a Bazilikában
17.00 Éiri Zenekar koncertje - Széchenyi tér
18.15 Megnyitó ünnepség - Széchenyi tér
18.30 Erin Ír Sztepptánc Társulat előadása - Széchenyi tér
20.00 Celtic Moon Együttes (Dublin) koncertje – tradicionális ír kocsmazene - Széchenyi tér

Július 12. szombat

17.30 Budapest Highlanders Pipe Band - skótduda-zenekar felvonulása a Baross úton, majd a Széchenyi téren koncert
18.15 Bran Együttes koncertje - Széchenyi tér
20.00 Celtic Moon Együttes (Dublin) koncertje – tradicionális ír kocsmazene - Széchenyi tér
17.00–20.00 Játszóház gyermekeknek - Széchenyi tér. Körmönfonás, őskori pecsétlőzés, poncolás lemezre kelta motívumokkal, őskori állatfigurák készítése agyagból a százhalombattai Matrica Múzeum munkatársaival

Július 13. vasárnap

19.00 Celtic Moon Együttes (Dublin) koncertje – tradicionális ír kocsmazene - Belga Söröző terasza (esőhelyszín: Rába Hotel étterem)

2014.07.05