Megnyitni a lelkeket

Feke Pál a soproni média klubosokat látta vendégül

Feke Pállal, a népszerű előadóművésszel találkozhattak a helyi média klub tagjai a Soproni Petőfi Színházban a Zene, New York, Szerelem című előadás előtt. A kötetlen beszélgetés közben a színész-énekes mesélt pályafutásáról, életének fontosabb szerepeiről és arról, számára legfőbb cél a színpadon, hogy megnyissa az emberek lelkét.

Sopronban öt éve működik média klub Balogh Zoltán vezetésével. A 13-18 éves diákoknak szóló program egyik fő célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek az írott és elektronikus sajtó világával, annak működésével, hatásaival, hogy a jövőben tudatos médiafogyasztóvá válhassanak. A szerveződés tagjai számtalan érdekes program keretében pillanthatnak be szerkesztőségek életébe, találkozhatnak népszerű előadókkal, újságírókkal, riporterekkel.

A soproni klub tagjait nemrég Feke Pál látta vendégül a leghűségesebb város teátrumában, ahol nagy sikerrel játssza életének egyik jelentős szerepét a Zene, New York, Szerelem című musicalben. Az előadásban Vágó Bernadett a partnere. Azért is fontos számára ez a darab, mert ebben prózai színészként is megmutathatja magát a közönségnek, miközben a produkció művészeti vezetőjeként is dolgozhatott.

Feke Pál eljátszhatta a világ musicalirodalmának legnagyobb szerepeit. Folyamatos színházi és televíziós munkái mellett saját zenekaraival turnézik, amelyekkel bejárta az ország szabadtéri színpadait és sportcsarnokait. Sopronban hosszú évek óta állandó vendég, a sportarénában és a város teátrumában is rendszeresen szerepel különböző produkciókban.

Feke Pál a közönségtalálkozón többek között beszélt arról, hogy pályafutásának egyik fordulópontja volt, amikor 2008-ban megnyerte a Társulat című versenyt. Ekkor ismerhette meg az ország, miközben ő előtte is eljátszott már több nagy színpadi főszerepet. Ezért is volt számára kockázatos elindulni egy énekversenyen. Amikor kedvenc szerepeiről, előadásairól kérdezték a diákok, először az István, a királyt említette, hozzátéve, hogy művészileg fontos helyen szerepel még az életében a Nyomorultak című musical is, ebben énekelhette Jean Vealjean-t. Most pedig a Madách Színház készülő produkciójában Javer szerepét kapta meg.

A Balogh Zoltán vezette beszélgetés közben szóba került az is, hogy nemcsak énekesként, színészként, hanem más szerepben ismerheti az ország Feke Pált, aki a TV2 Rising Star című tehetségkutató műsorának zsűritagja is volt. Erről az előadóművész azt mondta, nagyon tanulságos volt számára részt venni ebben a versenyben. Beszélt annak hatásairól, a média által felnagyított történetekről, kulisszatitkokról és arról: maga sem hisz abban, hogy ebben az országban percenként feltűnhetnek a tehetségek. Őt elsősorban azok tudják lenyűgözni a színpadon, akik képesek hatni rá, az érzelmeire, gondolataira. És ez szerinte nem feltétlen mindig attól függ, hogy valaki tökéletes technikával kiénekli a legmagasabb hangokat is.

Feke Pál úgy gondolja, aki képes a színpadon állva megnyitni a lelkeket, eljutni az emberek szívéig, az hiteles tud maradni, s előbb-utóbb kiválasztja magának a közönség. Ő is erre törekszik mindig. Azért lép színpadra, hogy eljusson a lelkekig mindaz, amit szeretne tolmácsolni egy-egy dallal, színházi előadással.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.03.26