„Partisegély” szolgáltatás indul győri szórakozóhelyeken


A március 21-én szombaton kezdődött „Partisegély” városi program kísérleti jelleggel indult két győri szórakozóhelyen. A tevékenység lényege, hogy elősegítse a fiatalok biztonságosabb szórakozását, valamint csökkentse a legális és illegális szerhasználatból eredő ártalmakat.

A szórakozóhelyeken való jelenlét különleges alkalmat kínál, hogy informálja a fiatalokat arról, van kihez fordulniuk probléma esetén. A diszkókban jelen lévő segítők az éjszaka folyamán 11 óra és 4 óra között lesznek szolgálatban, a legális és illegális droghasználat káros hatásait – így a felmelegedést, a kiszáradást és a szédülést megelőzendő – folyadékot, vitamint, szőlőcukrot is adnak a szórakozóknak, de az óvszerosztás is a tevékenység része. A szakemberek felvilágosítással szolgálnak a drogok káros hatásairól és váratlan következményeiről is. Felkutatják a szemmel láthatóan rosszul lévő fiatalokat, segítséget nyújtanak a józanodás során. A krízishelyzetben lévők számára mentális segítséget is biztosítanak. A problémás szerhasználókat kezelőhely felé irányítják.

„Győr folyamatosan keresi annak lehetőségeit, hogy a drogfogyasztás terjedésének útjába álljon. Városunk az egyedüli település hazánkban, amely húsz évre visszamenőleg rendelkezik összehasonlítható adatokkal a fiatalok szerhasználatáról. A szakemberek szerint is a győri a legjobban működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az országban, amely elsősorban a megelőzés terén tud sokat tenni gyermekeink érdekében. Ennek ma már kézzel fogható hatása is van, hiszen a kipróbálási arány korábbi években tapasztalt növekedése mára megrekedt. Szerencsére a prevencióban nemcsak az önkormányzat, de számos partnerszervezet is részt vesz, az összefogásunk révén pedig olyan hasznos programokat tudunk indítani, mint a partisegély szolgáltatás.” – mondta el Borkai Zsolt polgármester.

„A Partisegély közvetlen célja a biztonságos szórakozás elősegítése a szórakozóhelyeken, amelynek célcsoportját elsősorban a fiatalok alkotják. A szolgáltatás a szermentes, a szereket kipróbáló, és az alkalmi használó egyéneket és csoportokat egyaránt célozza. Igénybe vétele egyébként önkéntes, anonim és ingyenes.” – fűzte hozzá dr. Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője. Hozzátette, a szolgáltatás a kísérleti fázisban kéthetente, 2015. március 21. és május 16. között, összesen öt alkalommal vehető majd igénybe felváltva a Mamma Mia Clubban és a Club Neo Győr-ben.

A szolgáltatás fejlesztése a INDIT Közalapítvány mentorálásával történik, a győri megvalósítást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Színestér” intézménye koordinálja. A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által támogatott kezdeményezésben a Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja is közreműködik. A szervezők a kísérleti szakaszt követően értékelik a tapasztalatokat, és ennek tükrében a szolgáltatás hosszabb távon, több szórakozóhely bevonásával kiterjeszthetővé válna.


A kép az everystockphoto.com szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzőijogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.03.24