Ének, zene, tánc, mese

Apnoé koncert a megyei könyvtárban

Március 20-án, péntek délután az Apnoé együttes szemet-fület elvarázsoló műsora örvendeztette meg a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubját felkereső aprók és nagyok közönségét. A felcsendülő nótákat és táncot mese fogta keretbe, amely egy lakodalomban elszenderedő ember álma köré szövődött.

Az álomban tett utazás célja a két kicsi kecskegida megtalálása volt. A történet egyes epizódjai mintegy felvezették a felcsendülő dallamok témáját. A mesemondó nagyszerűen bánt a hangjával, közvetlen kapcsolatot teremtett és tartott a sok jelenlévő aprósággal, de ugyanakkor a korosabb hozzátartozókkal is. A hallgatóságot teljességgel bevonván a koncertbe sikeresen énekeltette meg őket, a gyermekeket pedig természetességgel sikerült táncra ösztökélnie.

Élvezet volt tapasztalni a vendégsereg emelkedett hangulatát, akik szinte eggyé forrtak az előadással. Természetesen kiemelkedő volt az Apnoé zenekar hangszertudása is, ahogyan a hegedűből, gitárból a legtöbbet voltak képesek kihozni. A mesemondó kreativitása elismerésre méltó, hiszen minden váratlanabb helyzetben feltalálta magát, és sikeresen reagált a gyermek közbevetésekre. Nem is maradt el az előadás végén az oly megérdemelt tapsvihar.

Az ilyen és ehhez hasonló produkciók felettébb üdvösek, a fiatal korosztály a legtisztább népzenét tapasztalhatta meg a mesekoncerten. Hasonló élmények tehetik csak őket igazán fogékonnyá a népzene élvezetére, hogy aztán felnőtt korukban – többek között – benne leljenek majd zenei táplálékot, a mesék változatos szófordulatai pedig a szókincsfejlesztés szempontjából fejtik ki jótékony hatásukat. Nagyszerű élménnyel lehetett minden egyes résztvevő gazdagabb, melyet talán valamelyest a fotók is képesek visszaadni.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina 


2015.03.24