Ehető ajándékok karácsonyra

A legtalálóbb karácsonyi ajándék szívből jön, és amíg elkészül a meglepetés, addig is a megajándékozottra gondolunk. Ez lehet a mottója annak, hogy magunk készítsünk valamit, mondjuk ehető ajándékokat karácsonyra. Madarász Ildikó, a #gasztrománia 2025. december 4-i vendége testközelbe hozta a témát, ötletekkel, tanácsokkal, sőt egy kis kóstolóval is ellátta a résztvevőket a győri könyvtárban.
Nem csalódtak sem az antikonyhatündérek, sem a fekete öves háziasszonyok a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében, mert pillanatok alatt igazi gasztro show hangulata alakult ki. Madarász Ildikó, a Vidék háziasszonya terülj, terülj asztalkájáról már a bemutató megkezdése előtt finom illatok lengték be a teret. Aromás fűszerek, kakaó, csokoládé, cukor, só, olaj, ecet és még sorolhatnám, mind megtalálhatók bármelyik háztartásban. Hogyan lesz ebből kedves, ötletes ajándék? Ezt mutatta be a rátermett, több év tapasztalattal rendelkező, tanult háziasszony, szakember. A gyakorlott mozdulatok közben receptek, díszítési ötletek, felhasználási tippek tárultak a közönség elé, a megerősítések pedig kóstoló formájában érkeztek.
A házilag készített cappuccino-keverék, mediterrán fűszersó és társai módszeresen kerültek az egyszerű – otthon is fellelhető – üvegekbe, pikkpakk készültek a fűszeres olajok, ecetek, amelyeket a felhasználásra vonatkozó jó gyakorlatok kerekítettek egésszé. A résztvevők köréből is érkeztek hasznos tanácsok, fogások, amelyek még interaktívabbá tették a gasztroestet.
A legnagyobb érdeklődést talán a trüffel golyó gyors és egyszerű elkészítése követte, mert az egy alapmasszára épülő golyókat mindenki úgy tölti meg, és abba forgatja, amibe csak szeretné, vagyis a variációk száma végtelen. Na, erre lehetne azt mondani: ahány ház, annyi szokás. És ki ne szeretné ezt az egyszerű nyalánkságot?
Külön bemutató témája lehetne ezeknek az egyszerűen elkészíthető, ehető kis kedvességeknek a csomagolása. Ezekről inkább csak szó esett, mégis nagyon megmozgatta a társaság fantáziáját, és azt hiszem, mindenki még inkább kedvet kapott a készülődéshez.
A program csúcspontja a tombolahúzás volt, amelyen kisorsolásra kerültek az elkészült finomságok. Aki nem nyert semmit, az is inspirációkban gazdagabban távozhatott.
Íme a házilag elkészíthető cappuccino por hozzávalói, saját kényeztetésre is nagyon alkalmas :-)
• 150 g tejpor
• 150 g instant kakaópor
• 100 g instant kávé
• 125 g kristálycukor
• 1 kk őrölt fahéj
• 1/2 kk őrölt szerecsendió
Csak összekeverjük, és kész is. 2 dl meleg tejben kb. 2 teáskanálnyit keverjünk el a porból. Akár még ki is habosíthatjuk... Ugye milyen egyszerű?

Örömteli készülődést kívánunk!
SzaSzi
Fotók: SzaSzi, Pozsgai Krisztina

