Klasszikus gitárzenével az integrációért

Mester Sándor koncertje a győri börtönben

Március 17-én kedden Mester Sándor (MS3) gitárművész adott koncertet a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A zene mindenkié – vallja a Győrben végzett zenész-producer, aki nemrégiben feleségével, Hajdu Eszter rendezővel járt az intézményben az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjének bemutatója kapcsán.

A teltház előtt zajlott zenei program része annak az évek óta tartó tudatos munkának, mellyel az intézmény parancsnoka, Mihály Attila bv. ezredes és munkatársai segítik a fogvatartottak majdani visszailleszkedését a társadalomba. A művészet ebben egy hatékony eszköz, ezért szerveznek rendszeresen koncerteket, kiállításokat, filmvetítéseket és színházi előadásokat.

Mester Sándor 2005 óta közel 800 koncertet adott Brazíliában, az USA-ban, Marokkóban, Izraelben, Olaszországban, Portugáliában, Hollandiában, Finnországban, Szerbiában, Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában, Csehországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szlovákiában és Macedóniában. Ezzel Közép-Kelet-Európa egyik legaktívabb klasszikus gitárművésze, miközben kultúrmissziót is folytat. Járt már kis falvak művelődési házaiban, iskoláiban, templomaiban világszerte. Játszott már autista gyerekeknek, árváknak és most a győri fogvatartottaknak.

Tizenkét évesen kezdett gitározni tanulni édesapjától, tizenhét évesen megnyerte a Váci Országos Gitárverseny Fődíját. 1992-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol Eötvös József növendéke lett. Róth Edét tartja mentorának, aki a mai napig barátja és tanára. Nála is diplomázott a Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetében.

Mostani műsorában spanyol, brazil, argentin és portugál gitárdarabokat hallhatott a közönség. A többnyire komoly hangvételű művek elgondolkodtatóak, néhol felzaklatóan diszharmonikusak voltak. Mester Sándor a zenei blokkok előtt pár mondatban felvezette a különböző részeket, melyek között az egyik különlegesség volt a portugál fado. A fado életérzése a portugál saudade szóval jellemezhető, amely egyszerre jelent vágyakozást, nosztalgiát, szomorúságot, fájdalmat, de egyben a szerelem és a boldogság lehetőségét is. A fado szó etimológiailag a latin fatum, ‘sors’ szóval van kapcsolatban. A dallamok láthatóan megérintették a jelenlévőket. Hogy kiben, milyen gondolatok és képek villantak fel, nehéz volna megállapítani, de bizonyára előhívott néhány kérdést. A kérdések pedig elindíthatják a feldolgozás és megtisztulás folyamatát. Ebben rejlik a zene hatásának titka.

A koncert egyben inspiráció is volt, hiszen a gitárzenét hallgatva bárki kedvet kaphatott, hogy maga is hangszert ragadjon. Mester Sándor elmondta, hogy mennyire sokat ad, ha valaki zenél. Nagyon nagy koncentrációt igényel, és komoly szellemi munkát jelent. A zenetanulás és hallgatás hasznos és építő időtöltés, mely jótékony hatású a fogvatartottak számára is. A különböző művészeti programok, melyekkel neves és szociálisan érzékeny művészek gazdagítják a börtön életét, gyakran életút mintát is nyújtanak. Rámutatnak, hogy mindenkiben rejlik olyan képesség, amellyel adhat másoknak, amellyel értékes emberré válhat.

Mester Sándor weboldala: http://www.sandormester.com/hu/

Szabados Éva

2015.03.20