Élő ételek Lénárt Gittával
Lénárt Gitta a nyersevő vegán életmód talán legismertebb hazai képviselője. Több nagy sikerű könyvet írt a témában, és aktív közösségi szervező szerepet játszik. 2025. április 24-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér vendége volt.
Kellemes beszélgetést és jóízű kóstolgatást, ne ismeretterjesztő előadást képzeljen el erre a délutánra a kedves Olvasó! Lénárt Gitta nagyon közvetlen hangon mesélt arról, hogyan lett életének része a nyers ételek fogyasztása, ugyanakkor folyamatosan biztatta az érdeklődő közönséget, hogy tegyék fel kérdéseiket. Volt, aki persze már jól ismerte a népszerű gasztroblogger tevékenységét, receptjeit, de volt, aki most igyekezett a vegán étkezésről többet megtudni.
Érdekes aspektusból indított vendégünk: az állatvilág minden tagja tudja, mi a jó neki, mit kell ennie a megmaradáshoz, ez alól csupán a tápláléklánc csúcsán álló ember a kivétel. Éppen emiatt számos irányzat létezik a gasztronómiában, gyakran egymásnak ellentmondó dolgokat állítva. Gitta alapelve, hogy törekedjünk a természetességre, és próbáljuk minél inkább elhagyni a feldolgozott élelmiszereket. Mi a baj a túlzott feldolgozással? Kivonatokból, adalékanyagokból készül, elég csak a termékeken álló apró betűs részt elolvasni. Persze élvezzük a finom ízeket és az ételkészítésen megspórolt időt, de ez relatív, mert lehet, hogy utána az egészségünkre kell sok pénzt és időt költeni, mert nem gondoljuk át, hogy az étkezésen mennyi múlik. Régi a mondás, de ma is igaz: Az vagy, amit megeszel!
Gitta is betegségből eredően találkozott a nyers ételekkel, ami elsőre nagyon merésznek tűnt számára. Fokozatosság és odafigyelés segítették ezen az úton. A nagy tapasztalat pedig: a test képes újraírni önmagát, felülírni a hibákat, csak figyeljük a reakcióit. Tapasztalatairól blogot írt, majd könyvei jelentek meg, emellett elindította a Növényi Konyha című weboldalát, ahol számos inspiráló ötlettel, recepttel, elkészítési módokkal is találkozhatnak az érdeklődők.
A találkozón az alapanyagokról, azok felhasználási módjáról, az aszalásról, a csíráztatásról is szó volt, és a közönség soraiban elhangzó kérdések is tisztázásra kerültek. Nagyon érdekes volt például, hogy miért és hogyan kell a magokat aktiválni, emésztésre alkalmassá tenni.
A datolyából készített kókuszgolyó és a szívsalátán aszalt paradicsomos pesztón kínált zöldségsaláta mellett az ötletelés, tapasztalatcsere estébe hajlóan folytatódott.
Lénárt Gitta számos könyve a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér polcain is megtalálható. Böngésszenek az online katalógusban!
A #gasztrománia következő előadásán a színes növényi táplálkozásról Kocsis Juliannától tudhatnak meg többet. Részletek a győri könyvtár honlapján!
SzaSzi
Fotók: Pozsgai Krisztina