Elstartolt a GasztroMánia
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér új előadás-sorozattal debütált 2025. február 20-án, a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében. A GasztroMánia első vendége Halmos Monika fitoterapeuta volt, aki immáron 35 éve kutatja az ehető virágok világát.
Különleges élményben lehetett részük mindazoknak, akik ellátogattak a győri könyvtár legújabb rendezvényére. A sorozat első előadását Halmos Monika virág- és borsommelier, író, fitoterapeuta tartotta, aki az ehető virágok és gyógynövények világába kalauzolt el bennünket. Az előadó kitett magáért, ízekben és látványban is lenyűgözte a közönséget. A természet nyelvén szólt hozzánk, igazi gasztrokalanddá téve az előadást. Ahogy a saját oldalán is írja, szeretné megmutatni azokat a csodákat életünkben, amelyek nap mint nap körbevesznek bennünket. Nem véletlen, hogy idejét saját kis birodalmában tölti. Konyhájában, kertjében és műhelyében a növényekkel, a virágokkal, a könyvekkel és álmokkal átszőve tölti mindennapjait. Itt érzi magát a legjobban. Tudását és életbölcsességét másokkal is szeretné megosztani, megmutatni és rávezetni az embereket arra, hogy a boldogság csak karnyújtásnyira lehet tőlük.
Évtizedek óta kutatja az ehető virágokat. Mára ezek a különleges alapanyagok a modern gasztronómia szerves részévé váltak. Első könyve 1999-ben jelent meg Varázslatos virágízek címmel, amely országos szinten hozta meg számára az ismertséget. Azóta is töretlen a népszerűsége, mindezt a televíziós megkeresések, az ismeretterjesztő előadások és a workshopok is bizonyítanak. Emellett ételfotózással, vizuális tartalomgyártással foglalkozik, főzőkurzusokat tart, valamint Borbás Marcsi magazinjának, az egy.hu-nak külsős szerkesztője is egyben. Rózsakunyhó nevű weboldala is többek között azzal a céllal jött létre, hogy az olvasóközönséget érdekes, eddig fel nem fedezett világba kalauzolja el.
2025. február 20-án délután a hallgatóság soraiban fiatalok, idősek, nők és férfiak egyaránt helyet foglaltak. Kétség nem fér ahhoz, Halmos Monika ízig-vérig a munkájának él, amely egyben hobbija és szenvedélye is – ezt le sem tagadhatná. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy jókora alázat is párosul.
A dísznövényeket tilos megenni, de a saját kertünkben termesztett rózsát megehetjük – kezdte előadását a fitoterapeuta. A közelmúlt Valentin-napjára emlékezvén a rózsával kezdte a felsorolást. Ebből a nemes virágból nagyon sok mindent készíthetünk, töltelékekben, sütikben, zselékben, bólékban és krémekben nagyszerűen felhasználható. Minden rózsa más illatú és más színű, ezért az ízük is más és más. Pont emiatt érdemes kísérletezni és kóstolgatni. Gondolnánk, hogy a rózsa gasztrotörténete egészen az ókorig nyúlik vissza? Akárcsak az ibolya felhasználása is – tudtuk meg Halmos Monikától. Az évszázadok során gyakran lehetett találkozni a lila csodával is, krémekben és tésztákban egyaránt megtalálható volt. Sisi osztrák császárné, magyar királyné egyik kedvenc ehető virága is az ibolya volt. Bécsben például nagy keletje van a kandírozott ibolyának, amelyet több helyen is megtalálhatunk, és aranyárban mérik. Persze ezt otthon könnyedén el tudjuk készíteni mi saját magunk is – mondta az előadó.
Az est során a fitoterapeuta régi fényképeket mutatott gyermekkorából. Mesélt arról is, hogy ekkor született meg benne a virágok iránti szeretet, amely felnőttként is meghatározta életét. Gyermekkorában nagymamája gyakran sütött neki bundában sült akácvirágot, amely a mai napig az egyik kedvence. Érdeklődése ekkor fordult a virágok felé, hogy vajon milyen fajtákat ehetnek még meg az emberek? És hát, mint tudjuk, immáron 35 éve kutatja az ehető virágok titkait és világát.
Ehető virágok a kertünkben
Ha végignézünk a kertünkön, talán észre sem vesszük, mennyi ehető növény vesz minket körül. Ott van például a zamatos turbolya, amely ánizsos illatával és petrezselyemre emlékeztető ízével különleges aromát adhat az ételeinknek. Vagy a pitypang, amit sokáig csupán gyomnövényként tartottunk számon, mígnem felismerték gyógyhatását. Friss hajtásainak íze a rukkolához hasonló. A tyúkhúr szinte minden kertben megtalálható. A konyhában számos módon használhatjuk, zsenge levelei remek saláta alapanyagok, de akár levest is készíthetünk belőlük. Emellett nem elhanyagolható zsíroldó tulajdonsága és kiváló koleszterincsökkentő hatása sem. A vadon termő komlóhajtások igazi különlegességnek számítanak. Egyes helyeken annyira keresettek, hogy kilójuk akár 1000 euróba is kerül, így a világ egyik legdrágább növényének tekinthető. Tavasszal megjelenő hajtásait szokták a gasztronómia területén felhasználni.
Egyik közismert növényünk a bodza, amelyet szintén sokrétűen alkalmazhatunk. Frissen és szárítva, édesen vagy sósan egyaránt felhasználható. Készíthetünk belőle például bodzazselét, szörpöt, bodzafánkot vagy bodzás tejlevest. Növényi tejjel párosítva a bodza íze remekül érvényesül. Másik kedvelt ehető virágunk az árvácska. Egész évben elérhető, ezért a gasztronómiában előszeretettel alkalmazzák, felhasználása sokoldalú: édesen vagy sósan kiválóan kombinálható.
A levendula az utóbbi években lett igazán népszerű, amely valójában fűszernövény. Intenzív aromája miatt óvatosan kell vele bánni, de rozmaringgal vagy chilivel kombinálva izgalmas ízvilágot hozhatunk létre. Kekszekbe, italokba, szörpökbe használhatjuk, de a sós ízekhez is remekül illik. A sarkantyúka csípős aromája a tormára és a borsra emlékeztet, ezért különösen kedvelni szokták a férfiak. Salátákba kitűnő választás. A körömvirág pedig nemcsak gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, levesekhez, zöldségfasírtokhoz remekül passzol. A büdöske vagy bársonyvirág Ázsiában kedvelt fűszernövény, levesekben, szószokban, húsételek és savanyúságok ízesítésére használhatjuk.
A felsorolásból nem maradhat ki a napraforgó sem, amelynek bimbóit megpárolhatjuk, szirmaival pedig köreteket díszíthetünk, amelyen a napraforgó íze remekül átjön. A sásliliom igazi különlegesség: csupán egyetlen napig virágzik, mégis kedvelt csemege a Távol-Keleten. Fontos tudni, hogy a liliomok mérgezők, de a sásliliom csupán nevében hordozza e jelzőt.
Halmos Monika egy kulisszatitkot is megosztott velünk. Ha régi receptet talál, először elképzeli, milyen lehetett az étel eredeti formájában. Mivel a régi szakácskönyvek nem tartalmaztak fotókat, ez mindig izgalmas kihívás számára. Elkészítés után több emberrel is megkóstoltatja az ételt, ha elnyeri a tetszésüket, bekerül a receptgyűjteményébe.
Végezetül kiemelte: fontos, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk ehető virágokat, és ismerjük azok fogyasztásra alkalmas fajtáit. A virágevés ma már nem különlegesség, hanem egyre népszerűbb gasztronómiai irányzat. És hát mindezek után jöhetett a kóstolás!
Következő alkalommal, 2025. március 6-án a GasztroMánia vendége a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.) Saly Noémi irodalomtörténész lesz, akinek Mit mesél a szakácskönyv? című előadását hallhatják. A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
LSzimonetta
Fotók: Pozsgai Krisztina, LSzimonetta, Halmos Monika konyhája Facebook-oldal, Rózsakunyhó Alkotóműhely Facebook-oldal