Pezsgő-sztorik innen-onnan

SzaSzi írása

pezsgo

A pezsgősüveg dugójának a pukkanása egyet jelent az ünnepléssel, az újév köszöntésekor pedig sokak szerint elengedhetetlen. Napóleont idézve: „Nem tudok pezsgő nélkül élni. Győzelemnél megérdemlem, a vereségnél pedig szükségem van rá.”

Sőt, a pezsgőről azt tartják, hogy az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle. Ezúttal arra vállalkozom, hogy a királyi nedűhöz kapcsolódó érdekességekről meséljek.

Először is a pezsgőt a Champagne-i Hautvillers apátságban tevékenykedő francia bencés szerzetesnek, Dom Perignon-nak köszönhetjük. A hagyomány konkrét dátumhoz is köti a születésnapot: 1693. augusztus 4. A buborékos ital a bor utóerjesztésével keletkezett, vagyis egy jól lezárt üvegben újra fermentálódott. Egy másik változat szerint a pincében felejtett lezárt borban természetes módon indult be ez a folyamat, a szénsav pedig nyitáskor habzó, pezsgő folyadékot eredményezett.

pezsgo

Királyi itallá XIV. Lajos idején vált. Az uralkodó annyira imádta, hogy az udvarnál bevezette a pezsgős reggeliket, amelyekre az udvartartás is hamar rákapott. A király rendeletben deklarálta, hogy a pezsgőspalack űrtartalma csak 1,6 párizsi pint (9 dl), súlya pedig 25 uncia (77 dkg) lehetett. Előírta, hogy a dugót három szálból font zsinórral kössék le az üveghez. A Napkirály korában egyébként komoly rivalizálás kezdődött Champagne és a vele szomszédos Burgundia között, mindenki magának akarta a pezsgő sikerét. Az ellenségeskedés 130 évig tartott, és ezalatt sokszor a polgárháború közelébe sodródott a két tartomány.

De mi köze Madame Pompadour melleinek a pezsgőhöz? Egy történet szerint az ő melleiről formázták a pezsgőspoharat, és bár valószínűleg ez csak mendemonda, az sokkal bizonyosabb, hogy XV. Lajos szintén szívesen szürcsölte a nedűt.

Mit befolyásol a pohár formája? Kutatók szerint ez bizony nem mindegy! Egy vizsgálat során a keskeny szájú pohárból fogyasztók hamarabb érzik az alkohol hatását, mint a széles szájú poharat emelgetők. A vérben mért alkohol szintjén ez semmit nem változtat. A kutatók azonban mindent tudni akarnak: vizsgálták a pezsgőben a buborékok számát is (Ki tudja, hogyan? Erre vonatkozóan csak vicces elképzeléseim vannak...), 750 ml pezsgőben 49 millió buborék található. A kételkedők számoljanak utána!

Az már fizika és mérhető tény, hogy egy pezsgősüvegben háromszor akkora a nyomás, mint az autó gumiabroncsában. A kinyitás pillanatában, durranáskor közel 40 km/h sebességgel lövi ki a palack a dugót.

Volt idő, amikor a pezsgőnek gyógyhatást is tulajdonítottak az orvosok, megfigyelések alapján a malária ellenszereként ajánlották. Persze Marilyn Monroe nem emiatt próbálta ki a pezsgőben fürdést, amely 350 üveg tartalmát nyelte el. Az egészségre gyakorolt hatásait ma is számon tartják, magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni a szívbetegségeket. Cinktartalma nyugtatja az idegeket, de a benne lévő kálium és kálcium is támogatja egészségünket. Vigyázat! Csak kis mértékben gyógyhatású!

pezsgo

A Magyar Királyság területén 1825-ben, Pesten pedig 1834-ben Prückler Ignácz alapított pezsgőgyárat. 1898-ban már nyolc működött az országban. Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, és a Hitel című munkájában használta elsőként.

Hazánkban a Törley névvel vált eggyé a pezsgő, amelynek hírnevét Törley József alapozta meg. Felismerve a reklámban rejlő lehetőségeket, több ezer számolócédulán és menükártyán hirdette termékeit, ő volt Magyarországon az első, aki céges teherautókat vásárolt, amelyek a szállítmányozásban segítették, és mozgó reklámként is jó szolgálatot tettek.

Buborékos italok a világ minden tájáról származhatnak, azonban a készítés helyétől, a szőlőfajtától és az előállítási módtól függően más-más nevet viselnek. A klasszikus név, a champagne (ejtsd: sampány) a franciaországi Champagne régióból származó fekete Pinot Noir vagy Meunier szőlőből készült nedűkre használatos. A nevet az 1891-es madridi szerződés óta kizárólag az észak-francia tartományban készült pezsgőkre használhatják, és ezt még az első világháborút lezáró versailles-i békeszerződés 274. cikkelyében is megerősítették.

A prosecco az olaszországi Veneto régióból származó fehér Glera szőlőből készültekre értendő, de a cava is egészen hasonló, csak ez a spanyolországi Katalónia régiójából származó spanyol fehér Macabeo, Parellada és Xarel-lo szőlőfajtákból éri el bubis formáját, míg a habzóbor a balatoni régióból származó vörös Juhfark szőlőből készül.

A Győri Szalon csapata ezúton is sikerekben gazdag boldog új évet kíván!

SzaSzi
Fotók: Canva

Forrás: mult-kor.hu, 24.hu, noklapja.hu, ezerjo.hu

2025.01.01