Egész évben Lisztet ünneplik a 10. doborjáni Liszt-fesztiválon

MTI

Jubileumi, tizedik évéhez érkezett a Doborjánban (német nevén Raidingban) évente megrendezett Liszt-fesztivál. A komponista szülőháza mellé épített modern hangversenyteremben idén a mester valamennyi zenekarra és zongorára írt darabját előadják. A fesztivált négy ciklusban tartják a 2006-ban megnyílt Liszt-centrumban, amelyben 600 fős koncertterem várja a közönséget.

A 2015-ös Liszt-fesztivál március 20. és 22. között, június 12. és 14. között, június 17. és 21. között, végül október 21. és 25. között kerül megrendezésre, ahol Liszt Ferenc zongoradarabjait olyan művészek tolmácsolják, mint Muza Rubackyté, Aleksandra Mikulska, Kirill Gerstein, Dora Deliyska, Clara Frühstück, Shani Diluka, Miki Yumihari, Boris Giltburg és Boris Bloch.

A zongorára és zenekarra írt darabokat a Martin Haselböck vezényelte Orchester Wiener Akademie adja elő Gottlieb Wallisch, Steven Mayer és Eduard Kiprsky szólistákkal, míg a kamaraműveket Johannes és Eduard Kutrowatz zongoraduója, valamint az Eggner Trio mutatja be. Liszt dalait, kórus- és egyházi műveit többek között a Wiener Kammerchor és a Wiener Singverein, valamint Elisabeth Kulman mezzoszoprán és Ildikó Raimondi szoprán előadásában hallhatják a fesztivál vendégei – derül ki az esemény honlapjáról (www.lisztfestival.at).

A Johannes és Eduard Kutrowatz intendánsok által vezetett fesztiválon Liszt művei mellett Bruckner, Rossini, Dvorák, Brahms, Schubert, Schumann, Beethoven, Sosztakovics, Ginastera, Messiaen, Philip Glass és Dave Brubeck kompozíciói is elhangzanak.

Forrás: MTI

2015.03.13