Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire


kaszas-attila-dij-2024

Balla Esztert (6SZÍN), Ecsedi Erzsébetet (celldömölki Soltis Lajos Színház) és Tóth Ildikót (Radnóti Színház) jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán, az elismerést augusztus 30-án adják majd át.

A Kaszás Attila-díj olyan elismerés, amelyet ő maga is nagy becsben tartana, mivel azt a színészek közösségének értékítélete alapozza meg” – mondta Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a jelölteket bemutató és a közönségszavazást elindító keddi budapesti sajtótájékoztatón. „Olyan személyt jelölnek, akinek munkáját inspirálónak, művészetét példaértékűnek, teljesítményét kiemelkedőnek, emberi, szakmai tartását pedig Kaszás Attila szellemiségéhez méltónak találják” ‒ mondta, hozzátéve: a végső döntést a közönség hozza meg.

Felidézte, hogy a fiatalon elhunyt színművészt kivételes mesterségbeli tudás, alázatos szakmai teljesítmény és közösségépítő erő jellemezte. A 2008-ban alapított díj ezt a szellemi örökséget kívánja megőrizni, továbbadni, és hozzá méltó, hogy mára a magyar teátrumi világ egyik legrangosabb civil elismerésévé vált – hangsúlyozta. A díjban nemcsak az anyaországi, hanem a határon túli állandó társulattal rendelkező kőszínházak művészei is részesülhetnek – mondta, kiemelve, hogy ezzel a Kaszás Attila-díjnak a magyar művészeti életben jelentős nemzetegyesítő és -megtartó szerepe van.

ecsedi-erzsebet-balla-eszter

Mint elhangzott, a díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a színész mindig nagy szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában. „Az elmúlt években 16 kiváló színművész vehette át a díjat, ez az esztendő azonban különleges lesz, idén először három kiváló művésznő közül választ a közönség” ‒ emelte ki Novák Irén, gratulálva a jelölteknek, akik, mint mondta, szakmai kiválóságukkal, közönségsikert hozó alakításaikkal és közösségépítő tevékenységükkel méltóak a színésztársak szerint is a díjra.

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke alapította 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából. Pokorni Zoltán az eseményen kiemelte: a díj a közönség és a szakma elismerését is tükrözi, ezért már a jelölésre is mindenki büszke lehet. Mint fogalmazott, a díj legfontosabb üzenete, hogy tessék egymásra figyelni, megnézni egymás előadásait, értékelni a másik munkáját, művészetét. Ez egy olyan szakma, amely nem működik belső kultúra nélkül – mondta, hozzátéve: ezt hivatott szolgálni a díj. Formailag a díjazottakat szolgálja, de hatásában a magyar színházművészet színvonalát, belső kohézióját, barátságosságát – hangsúlyozta. Kiemelte: büszke arra, hogy nemcsak megalapították, de életben is tartották a díjat. Az, hogy 16 éve működik, önmagában szép teljesítmény – jegyezte meg, köszönetet mondva a Petőfi Kulturális Ügynökségnek (PKÜ), hogy a szervezést magára vállalja.

ecsedi-erzsebet-balla-eszter

Mint elhangzott, az idén 33 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, aki továbbjutott a közönségszavazásra. Balla Esztert a 6SZÍN (a képeken jobbra), Ecsedi Erzsébetet a celldömölki Soltis Lajos Színház (a képeken balra), Tóth Ildikót pedig a Radnóti Színház jelölte. A díj átadását az idén is összefogás kíséri: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság és a PKÜ is. Az elismerés anyagi megbecsüléssel is jár, amelyet a támogató Raiffeisen Bank mellett a KIM biztosít a díjazott számára – hangzott el az eseményen.

A közönség kisfilmekben is találkozhat a jelöltekkel, akik a Kultúra.hu YouTube-csatornáján látható videókban személyes színházi élményeik mellett hitvallásukról is beszélnek. Szavazni augusztus 23. éjfélig a Kaszás Attila-díj hivatalos honlapján lehet, az elismerést augusztus 30-án a Szegedi Nemzeti Színházban, az országos színházi évadnyitón adják át.

MTI Fotók: Lakatos Péter
Forrás: MTI

2024.07.11