Könyves Bingó a győri könyvtárban

Beszélgetés Galambos Krisztina szaktájékoztatóval, a kihívás ötletgazdájával

galambos-krisztina

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér (nemcsak) nyári Könyves Bingóra invitálja az olvasás (nemcsak) rajongóit: július 1. és október 31. között 16 kategóriában kell teljesíteni 4-et úgy, hogy vízszintes, függőleges vagy átlós irányban BINGÓT érjenek el a játékosok.

A könyvtári nyereményekért zajló versengés szabályairól, a választható kategóriákról, valamint magáról az olvasásról mint „tevékenységről” Galambos Krisztina szaktájékoztatóval, a kihívás ötletgazdájával beszélgettünk.

Mi a lényege az idei Könyves Bingónak, melyek a legfontosabb tudnivalók, szabályok – hogyan kell „játszani”?

Gyorsan népszerűvé vált könyves kihívásunkat idén bingóval kombináltuk. Négyszer négyes mezőben 16 kategóriát adtunk meg, az olvasó feladata, hogy válasszon ennek megfelelő könyveket (ebben természetesen kérheti a könyvtárosok segítségét). Egy kis csavar a játékban, hogy 4, egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan elhelyezkedő négyzet „kipipálása” a cél. Természetesen ezen felül is lehet még teljesíteni, de már egy könyvajánló megírásával és négy könyv elolvasásával biztos nyeremény vár a beküldőre.

A 16 kategória közül melyek lehetnek a legnépszerűbbek? Milyen tanácsot, ajánlást készültök adni azoknak, akik kimondottan a kategóriákba tartozó könyvekhez kérnek segítséget?
       
Nehéz kérdés, hogy mely kategóriák lesznek a legnépszerűbbek, erre én is kíváncsi vagyok. A lényeg, hogy mindenki kedve szerint választhasson; nem hiszem, hogy gondot fog okozni a résztvevőknek, de ha mégis, szívesen segítünk. Egy kakukktojás is szerepel a felsorolásban, mégpedig a hangoskönyv: ha valaki ezt választaná több száz cím közül választhat a könyvtár katalógusából.

Ha nem csak felnőttekről beszélünk – bár esetükben is szükséges lehet –, az olvasóvá nevelés szempontjából szerintetek mennyire hatnak ösztönzőleg az ilyesféle játékok, kihívások? Mennyire népszerűsíthető az olvasás különböző „versenyekkel”, vagy például közös élménymegosztást kínáló feladatokkal?

Számunkra is meglepő volt, hogy milyen sikeresek lettek a könyves kihívások, nagy igény van az ilyenfajta játékos megmérettetésre. Az olvasóvá nevelés szempontjából fontos az otthonról hozott minta. Közös program lehet a könyvtárba járás, közös élmény az olvasás szeretete. Gyerekeknek is készült könyves kihívás a szünidőre, így ezeket a szülők és gyerkőcök együtt is teljesíthetik, természetesen mindenki a sajátját.

Te magad is részt fogsz venni a Könyves Bingóban (persze nem nyereményekért)? Melyik sorra, oszlopra vagy átlóra vetettél – vagy vetnél – szemet? Illetve melyikük lehet szerinted a sláger?

Olykor jó kilépni a komfortzónánkból, és olyan könyvet választani, amit egyébként nem vennénk le a polcról. Ebben segít ez a játék, ezért versenyen kívül biztosan ki fogok próbálni egy-két kategóriát. Az élszínezett könyvek néhány éve jelentek meg a könyvpiacon, úgy vettem észre, hogy kedvelik az olvasóink. Szívesen választanék ebből a kategóriából, de a magyar krimi is érdekel, mert idén is sok krimiszerző jelentkezett új regénnyel.

Az újraolvasás kategória egyfajta „bónusznak” tűnik – neked melyik az a könyv, amelyet ugyan már régről ismersz, de újraolvasva ismételten óriási élményt nyújt(ana)?

Nagyon szeretek új szerzőket, regényeket megismerni, de szívesen újraolvasom a korábbi kedvenceket. A könyv nem változik, de mi magunk igen. Más életkorban, más hangulatban mindig másképp olvasunk. Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét már többször elolvastam, de mindig tudott számomra újat mondani. Nagy kedvencem Krusovszky Dénes, az ő regényeit is biztosan előveszem még.

Szilvási Krisztián
Fotó: Bajzát Zsuzsi

2024.07.09