A Calle de Las Setas a spanyolországi Alicante-ban

A világ legkülönösebb utcái 9. rész – Szilvási Krisztián írása

calle-de-las-setas

A sárga úton haladj, az odavisz, ahova mész.” Ha Óz csodavilága nem is, de a sétál(gat)ók feje fölé tornyosuló színpompás gombák mindenképpen elvarázsolnak a spanyolországi Alicante óvárosának egyik utcájában csúszdákkal, ugróiskolákkal. Aki nem hiszi, járjon utána – valóban sárgaköves téglákon!

A lélegzetelállító látképű Alicante-ban (valenciai katalánul Alacant) járunk Spanyolországban, a Costa Blanca több mint 200 kilométer hosszú földközi-tengeri partszakaszának legfontosabb (kikötő)városában. A szűk sikátorokkal, színes házakkal és éjszakai élettel hívogató történelmi központ egyik „látványosságává” mára a(z eredetileg) San Francisco utca egyik szakasza vált, amely a Plaça Calvo Sotelo nevű tértől egészen a Carrer Castaños utcáig tart. A turisták közel 10 éve úgy ismerik ezt a nagyjából 250 méter hosszú etapot, mint a Calle de Las Setas, vagyis a „Gomba utca”.

A 20. század utolsó éveire az utca meglehetősen ramaty állapotúvá vált „züllött” megjelenésével, gyakori volt a környéken a prostitúció és a bevándorlók által vezetett illegális üzletek. A restaurálás gondolata a 2010-es években merült fel egy revitalizációs projekt részeként, hogy új életet leheljenek az óvárosba egyes vállalkozások bezárásával, az utcák gyalogosmentesítésével, kulturális létesítmények biztosításával. Alicante – 2008 és 2014 között, első nőként regnáló – polgármestere, Sonia Castedo 2013 végén döntött úgy, hogy a José María Escrivá nevű helyi művész ötletének engedve kisebb-nagyobb gombafigurákkal díszítsék a San Francisco utca negyed kilométeres szakaszát. Mindehhez Sergio Martinez spanyol művész segítségét kérték, aki az utca jelenlegi kialakításával állt elő: a szobrokon túl a térköveket zöldre és sárgára fessék be, és itt-ott ugróiskolákat is rajzoljanak rájuk.

A projekt több mint 60.000 euróba került, melynek eredményeként kivirultak az épületek, 10 óriási (közel 5 méter magas), különböző arckifejezéseket vágó, sajátos alakú, színű és textúrájú gomba „bújt ki” a földből, a tetejükön gilisztával, hangyával, pókkal, csigával, katicával, valamint 2 kisebb gomba, amelyek üreges tönkjébe bemászhatnak a gyerekek, illetve 2 szöcskés csúszda is biztosítja a kicsiknek a felszabadult szórakozást. Esztétikai vonzereje mellett a Gomba utca összességében Alicante kulturális identitásának fontos szimbólumává is vált, tükrözve a régió mély kulturális gyökereit és művészeti hagyományait, kiegészülve számos bárral és étteremmel, illetve az utcai előadóművészek és zenészek körében is népszerű hely lett – nem csoda, hogy a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. És bár a Castedót követő szocialista polgármester, Gabriel Echávarri kampányt indított a gombák eltávolítására, a kereskedők, a lakosok kiállása, valamint a turisztikai attrakció ténye szerencsére végleg segített megvédeni ezt az igencsak különleges kis utcácskát.

Szilvási Krisztián

Forrás: shroomer.com, Wikipédia, mariaartim.wixsite.com, atlasobscura.com, steemit.com, valenciabonita.es, elespanol.com

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép.

A világ legkülönösebb utcái sorozatának korábbi cikkei:
1. rész: A Hosier Lane az ausztráliai Melbourne-ben
2. rész: A Lombard Street az amerikai San Francisco-ban

3. rész: A calle Gabriel Garcia Moreno az ecuadori Quito-ban
4. rész: Az Avenida 9 de Julio az argentínai Buenos Aires-ben
5. rész: A Bubblegum Alley az amerikai San Luis Obispo-ban
6. rész: A Norderstraße a németországi Flensburgban
7. rész: Karácsonyi fények Brooklynban a Dyker Heights-en
8. rész: A Heidelberg Street az amerikai Detroitban

2024.07.08