Kertész 130

Roy Mittelman: André Kertész bűvöletében című kiállítása Esztergomban

roy-mittelman-andre-kertesz-130-esztergom

André Kertész magyar származású, világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás 2024. július 2-án Roy Mittelman amerikai fotóművész alkotásaiból az esztergomi Európai Közép Galériában (Kölcsey utca 2.). A tárlat augusztus 6-ig várja a látogatókat.

Kertész Andor 1894. július 2-án látta meg a napvilágot Budapesten, a világ André Kertész néven ismerte meg. A két világháború között induló magyar származású fotográfus nemzedék egyik világhírű alakja – ebben a korszakban kezdődött a pályája Brassainak, Robert Capának, Lucien Hervének, Martin Munkácsinak, Moholy-Nagy Lászlónak, Juan Gyenesnek és másoknak. Az esztergomi Európai Közép Galériában most látható kiállítás Roy Mittelman tisztelgése a mesterének tekintett Kertész munkássága előtt (a címlapképen Szabó Béla fotóművésszel).

Mint a kiállítás beköszöntőjében olvasható: „Roy Mittelman fotóművész 1955-ben született New Yorkban, jelenleg is ott él és dolgozik. Családja több mint száz évvel ezelőtt az osztrák‒magyar határvidékről vándorolt ki Amerikába. Magyarországon eddig három kiállítása volt, mindegyik Esztergomban: a Keresztény Múzeumban (1990), az Esztergomi Vármúzeumban (1991) és a Balassa Bálint Múzeumban (1993).

A városhoz való kötődésének fő oka a mesterének vallott André Kertész. Bár személyesen nem ismerték egymást, Mittelman művein mégis tetten érhető Kertész sajátos látásmódja, stílusa. A művész a 80-as évek végén járt először Magyarországon és Esztergomban. Ide is André Kertész korai, Esztergomban készült fotográfiái vonzották. A városban született barátságok többször visszahívták, melyeknek tanúja számos személyes indíttatású, ám mégis művészi ihletettségű fotográfia.

Mittelman az 1990-es években járt és fotózott Bulgáriában, Észtországban, Koszovóban és Ukrajnában. Fotói a kiállításai révén világszerte ismertek. Életművéből kiemelkednek szociofotói, melyek főként a hétköznapi életet mutatják be André Kertész „apró történéseire” emlékeztetve.

Fontosabb egyéni kiállításai:
• Keresztény Múzeum – Esztergom
• Banque Nationale de Pari (Place de l’Opera) – Párizs
• Klutznik Museum – Wasington DC
• Musée des Confluences – Marrakesh
• valamint bécsi, brüsszeli és grazi galériák

Jelen kiállítás válogatást mutat be Roy Mittelman műveiből, melyek híven tükrözik a művész régi vágású, meditatív, „látva hallgatni és figyelni” stílusát. E fotográfiákon keresztül külön termekben, Esztergom, New York és Párizs mindenkor jelen lévő hely-szelleme tárul a szemünk elé, amelynek André Kertész és képei ma már éppúgy részei, mint a városok lakói, vagy a régi házak, parkok, épületek.”

Szöveg és fotó: Szabó Béla

2024.07.05