A Mystery Gang vinyl albuma a rockabilly aranykorába visz


mystery-gang-wild-50s-nights

A GrundRecords gondozásában 10 inches hanglemezen is megjelent a Mystery Gang nyolc dalt tartalmazó Wild 50’s Nights című albuma, amely korhű hitelességre törekedve a rockabilly aranykorát, az ötvenes évek szabad, lázadó hangulatát hozza vissza a modern zenei palettára.

A zene mellett a lemezborító látványelemei, a tipográfia és a hanglemezcímke képi világa is a legendás Sun Records kiadványai előtt tiszteleg. A minialbum eredetileg 2017-ben CD-n jelent meg szerzői kiadásban, és most a klasszikus, ötvenes években nagy népszerűségnek örvendő középlemez formátumban is elérhető. A vinyl meghatározó dala a Baby That’s What I Like, a zenekarvezető-frontember Egri Péter ezzel nyerte meg a Los Angeles-i Akademia Music Awards Best of American Song szerzői díját. Ez a dal lett a Paraziták a Paradicsomban című, 2018-as magyar film betétdala.

Az album valamennyi felvétele az ötvenes évek pezsgő amerikai életérzését hozza vissza, miközben a modern technika adta lehetőségek révén a hangzás tisztább és erőteljesebb. A dalokban a rockabilly minden eleme megtalálható: a lüktető basszus, a csattogó gitár és a lendületes dobok.

Számunkra a rockabilly nem egyszerűen egy stílus, a zenei és kulturális keretek mélyebb gyökerűek, mint sok ismert rock and roll előadó esetében. Nekem az amerikai rock and roll kultúrában az 1955-ös esztendő jelenti a csúcsévet, de a negyvenes évek végi western szving, a korai rhythm and blues, illetve a hatvanas évek közepi hangzás is masszívan jelen van a zenénkben” ‒ mondta Egri Péter korábban az MTI-nek.

A Mystery Gang eddigi angol nyelvű lemezei brit, amerikai és német kiadóknál jelentek meg. A zenekar korábban játszott New Yorkban a Music Television meghívására, fellépett Londonban, Párizsban, Helsinkiben, Olaszországban, 2009-ben a ZZ Top előtt zenélt a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar az Egyesült Államokban filmhez is írt zenét (a Fly to the Moon a Townies című mozi betétdala volt), akárcsak itthon (Till Attila Pánik-jához).

Forrás: MTI

2024.07.05