Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó – a győri zsidóság elhurcolásának 80. évfordulóján

Győr, 2024. július 4‒7.

gyori-zsinagoga

A győri zsidó polgárok deportálásának 80. évfordulójáról a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó keretében emlékeznek meg Győrben, 2024. július 4‒7. között, az eseménysorozaton 200 hazai és külföldi vendég vesz részt 15 országból, túlnyomó többségük a holokauszt borzalmait túlélők leszármazottja.

A világtalálkozó számos rendezvényt foglal magában. Többek között tudományos konferenciát, klasszikus és könnyűzenei programot, valamint emléktábla avatást a hajdani Budai úti barakkok helyszínén, ahonnan a gettó borzalmai után egyenesen Auschwitzba vezetett az út. A temetőben tervezett közös faültetés kiemelkedő mozzanata lesz az emlékezésnek, csakúgy, mint a hagyományos Holokauszt emlékünnepély.

Különleges esemény lesz a Széchenyi István Egyetem gondozásában elkészült Zsidó Kiválóságok Kiállítása Győr megnyitóünnepsége. Ezzel az állandó kiállítással rövidesen megismerkedhet a győri nagyközönség. Az egyetemi és középiskolás ifjúság számára különösen érdekes lesz, hogy felfedezhetik a kiválóságok elektronikus adatbázisát.

A nemzetközi találkozót a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány szervezi. Kuratóriumi elnöke, dr. Krausz Péter szerint: „Fontos célunk az emlékezés és az emlékeztetés. Ezen kívül az a szándékunk, hogy kialakuljon egy új, néhány száz fős, országhatárokon túlnyúló zsidó közösség a kis számban Győrben megmaradtak körül. Erősíteni kívánjuk Győrhöz fűződő kapcsolatainkat is.

A rendezvény védnökei: prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki a város nevében köszönti majd a nemzetközi esemény résztvevőit, Széles Sándor GYMS vármegyei főispán és Németh Zoltán GYMS vármegyei közgyűlési elnök. Kiemelt intézményi támogatói és partnerei: Széchenyi Egyetemi Csoport, Audi Hungaria Zrt., Graboplast Zrt., JDC Mozaik Hub, Mazsihisz, Régens, Culinart, Holokauszt Emlékközpont Budapest, Zsidó Kiválóságok Háza Balatonfüred.

Az esemény teljes programja itt olvasható.

Dr. Krausz Péter kuratóriumi elnök, Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány

2024.07.01