Győri Balett: hétfőn rangos bemutató, aztán nyári pihenő

Az évadzáró társulati ülésen jártunk – SzaSzi tudósítása

gyori-balett-evadzaro

Nyári pihenésre, feltöltődésre készül a Győri Balett társulata és személyzete. Hétfőn még vár rájuk egy rangos program Brüsszelben, hazánkat képviselve a Tiszta forrást mutatják be, amely a XIX. Magyar Táncfesztiválon is hatalmas sikert aratott – tudtuk meg 2024. június 28-án az évadzáró társulati ülésen.

Az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető mindig nagy csodálattal és tisztelettel szól a Győri Balettról, ezúttal jókívánságokkal fűszerezve megvallotta, hogy számára bár minden együttes fontos, ez a társulat mégis a szíve csücske.

A hétfői premierre készülve Velekei László, a Győri Balett vezetője a szokásosnál rövidebbre fogta mondandóját, de a hála hangjai így sem maradhattak el. A támogatók köszöntése után tömören összegezte az évadot: „121 előadásunkon 32.800 néző volt kíváncsi a munkánkra, nagyon izgalmas bemutatókat tartottunk, mint A skarlát betű, az Abigél (Szőllősi Krisztina koreográfiája), A mítoszok és istenek – az emlékezet tárháza (a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében a Müpában), a török évad jegyében a Tiszta forrás, a táncfesztiválon mutatkozott be a Metró (Sebestyén Bálint koreográfiája) és a Next to you (Daichi Uematsu koreográfiája), valamint a Tánci-tánci program keretén belül A Kockásfülű nyúl. Repertoáron tartottunk még 16 produkciót, elképesztő szakmai visszajelzés, hogy ekkora repertoárra van szükség és ennyi helyre hívtak bennünket.”

gyori-balett-evadzaro

A fontosabb eseményeket számba véve is széles palettával büszkélkedhet a Győri Balett, hiszen megjárták, betáncolták a színpadokat a Pesti Vigadótól a pécsi nemzetközi találkozón át a Médiabál Presztizs díj átadójáig. Öttevényen köszönthették Bede-Fazekas Csabát, a Duna Televízió kérésére az Újévi koncerten forgathattak a gödöllői kastélyban. A támogatók ünneplése is fontos eseménye volt az évadnak, a Kardirexet és az Audi Hungáriát is 30 éves gálán ünnepelték. Külföldi fellépéseken is debütáltak, Marosvásárhelytől Bogotán át Pozsonyig. Nemrég fejezték be a XIX. Magyar Táncfesztivált: „Azt gondolom, a focilázat le tudtuk győzni; öt napon keresztül, hét helyszínen a 22 táncelőadást és további 8 programot 4800 néző látta.”

A lázas munka idején sorra érkeztek az egyéni elismerések is: Luigi Iannone az Audi Hungária Minőségi Táncművészetért díjat vehetett át, Csepi Alexandra és Szentiványi Richard Kardirex-díjas lett, Jekli Zoltán kapta az idei Carmen-díjat, és a Deszkavízió nézői szavazatai alapján A legjobb mellékszereplő díjat is elnyerte, Varga Tamás elismerésben részesült A magyar kultúra napja alkalmából, Lencz István Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át, Tetiana Baranovska lett az Évad legjobb női táncművésze, Velekei László pedig Imre Zoltán-díjban részesült.

Az évad végi hagyományokat követve az Ezüst Babér-díj átadására is sor került, amelyet az alapító Bombicz Barbara nyújtott át. Ez az elismerés azért különösen értékes, mert a társulat maga közül választhatja ki azt, aki számára a leginspirálóbb, a közönségre is nagy hatással van. Az idén Matuza Adriennés Tüű Barbara örülhetett a társak elismerésének.

gyori-balett-evadzaro

A balettigazgató köszöntötte a törzsgárdatagokat, majd Kiss Jánost, aki 45 éve gazdagítja a társulat történetét. „A családom után a második legjobb dolog, ami történt velem az életemben az, hogy ennyi igazán nagyszerű embert képviselhetek, tudom, hogy te is így érzel… Mit lehet mondani annak az embernek, aki tényleg elérte a csillagokat? Hogyan tudnánk megköszönni, hogy álmodtál egy nagyot, és ma itt lehetünk? Mit adhatunk annak a művésznek, aki betáncolta a világot, királynéval vacsorázott, akinek a kérésére a pápa feljött a színpadra és megáldotta az együttest? Hogyan tudnánk meghálálni annak az apának, aki rengeteg időt és áldozatot hozott, és hogy oroszlánként védte mindkét családját?” – ezekkel a személyes gondolatokkal köszöntötte Kiss Jánost Velekei László.

Végezetül kihirdette, kik nyertek örökös tagságot a Győri Balett soraiba: Pöntör Bernadett és Keszeiné Tóth Bernadett mellett dr. Vasas Norbert – mint tiszteletbeli tag – örülhetett a kitüntetésnek.

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2024.06.28