Győr‒Moson‒Sopron vármegyei ovisok mentették meg a gömböcfalvi madarakat


mesel-a-szemunk-plukkido

A mesebeli Csillám-csapat tagjai ismét üzentek az óvodásoknak, ők pedig mindent bevetettek, hogy segítsenek gömböcfalvi barátaiknak. A Mesél a szemünk óvodai pályázatán a gyerekek kis szuperhősökké válva bizonyíthatták rátermettségüket és kreativitásukat.

A játékos pályázat célja az volt, hogy mesés történeteken keresztül hívja fel a figyelmet a sokszor már kisgyermekkorban jelentkező rövidlátás megelőzésének fontosságára, azon belül is nagy hangsúlyt fektetve a szabadban eltöltött idő jótékony hatására és a mesék szerepére.

Ovisokból kis hősök

Az óvodai csoportok egy játékos Madárcsalogató küldetés, a Kukkancs kaland teljesítésével és interaktív feladatok megoldásával pályázhattak a nyereményekért. A Győr‒Moson‒Sopron vármegyei ovisok ösvényt építettek, ködöt oszlattak, süteményeket formáztak, énekeltek, kerek kincsek után kutattak és színes fészkeket építettek a szégyenlős cicomadaraknak. A feladatok végrehajtása során a gyerekek átélhették, hogy cselekedeteiknek hatása van a varázsvilágra, miközben egymással együttműködve, empátiával és kreatív megoldásaikkal segítették hazajuttatni az eltévelyedett gömböcfalvi madarakat.

Interaktívan a szabadban is

A pályázat részeként a gyerekek hangüzeneteket kaptak a mesebeli fénygömböcöktől, amelyeket az óvodapedagógusok a képernyőmentes tartalmakra fókuszáló Plukkido applikáción keresztül értek el. A küldetés elsődleges célja az volt, hogy interaktív módon arra ösztönözze a gyerekeket, hogy a képernyő helyett a környezetükre figyeljenek, és minél több időt töltsenek a szabadban szemlélődve, jó fényviszonyok között. A küldetést a Plukkido pszichológusai kifejezetten óvodák számára készítették szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait is beépítve.

A pályázaton részt vevő óvodapedagógusok véleménye a kezdeményezésről:

• „A feladatok mind élményalapúak voltak. A csoportban több visszahúzódó gyermek is van, de a fantáziadús játékoknak köszönhetően igazi csapatmunkában tevékenykedtek, mindenki bekapcsolódott a játékba.
• „Nagyon szereti a csoportom ezeket a játékokat. Sokat segít abban, hogy közösen tudjanak dolgozni, ezáltal újabb oldaláról ismerjük meg mi is a gyerekeket.
• „A gyerekek nagy élvezettel csinálták végig a küldetéseket, napokig visszatérően erről beszéltek, játékaikhoz ebből is merítettek ötletet.
• „Az illatos sütik varázslatosak voltak, felfedezték, hogy tényleg fogyott belőlük, ezért újra és újra visszatértek a nagy gondossággal elkészített desszertekhez, remélve, hogy mind elfogyott.

A pályázat társadalmi célja

A Mesél a szemünk kezdeményezés célja, hogy játékos módon hívja fel a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás (myopia) megelőzésének fontosságára. Ugyanis az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának körülbelül 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, mely gyakran gyermekkorban kezdődik. A megelőzés folyamatában éppen ezért nagy segítség az óvodások határtalan képzeletvilága, hiszen arra építve a mesék és a játék révén már 3-6 éves kortól kezdve a gyerekekkel együtt tehetünk a szemük egészségének védelméért.

Nyertesek és alkotások

A júniusban lezárult Fényjáték az óvodában pályázaton 110 ovis csoport és közel 2500 gyermek vett részt. A Hoya Lens Hungary Zrt. jóvoltából a pályázaton induló összes óvodai csoport nyereményben részesült, így a fénygömböcök tovább kísérhetik beledi, győri és soproni gyerekek mindennapjait is.

Mesél a szemünk

A gyerekeknek szóló játékos megoldásokat felsorakoztató és a szülők szakmai tájékoztatását célzó Mesél a szemünk kezdeményezés a Plukkido Kft. és a Hoya Lens Hungary Zrt. együttműködésével indult 2022-ben a gyermekkori rövidlátás (myopia) visszaszorítása érdekében. Az egyedülálló prevenciós és felkészítő program keretén belül a Plukkido játékos nevelési módszerére épülő mesés tartalmak több ponton támogatják a családokat: a megelőzéstől és az első tünetek megjelenésétől kezdve a vizsgálatokon át a szemüvegviselés kihívásainak elfogadásáig. A varázslatos fénygömböcök tolmácsolásában interaktív, játékos küldetések segítik a szülőket a látásromlás korai jeleinek felismerésében (Fényles), a gyerekeket pedig azon fontos életmódbeli szokások elsajátításában, amelyek a legfrissebb kutatások szerint a rövidlátás kialakulásának megelőzésében és fokozódásának lassításában is fontos szerepet játszhatnak (Fényleckék). A speciális felkészítő mese (Fénypróbák) végigvezeti a családokat a sokszor ijesztőnek tűnő szemvizsgálat menetén. A szemüveges gyerekeknek készült mesekönyv (A fénygömböcök titkos könyve) pedig a szemüvegviselés kihívásairól szól, és segít elfogadni a gyerekeknek az új helyzetet. A digitális anyagok és a szülőknek szóló, szakmai alapokra építő tájékoztatók a Mesél a szemünk weboldalon érhetők el.

Plukkido.hu

2024.07.02