Nagy Nyári Könyves Kihívás és kézműves foglalkozások

Tartalmas szünidő a győri Gyermekkönyvtárban

gyermekkonyvtarosok-csoportkep

Az idei szünidő sem telik eseménytelenül a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárában: már elindult a Nagy Nyári Könyves Kihívás, július és augusztus folyamán pedig hat alkalommal is kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Érdemes lesz tehát most is velük tartani.

A nyári programokkal kapcsolatban beszélgettünk a csupaszív, folyton mosolygó gyerekkönyvtárosokkal, Dákainé Szenczi Ilonával, Pusztainé Perczel Petronellával és Dózsa Anitával.

A gyerekeknek szóló Nagy Nyári Könyves Kihívás rendkívüli izgalmakat is tartogathat – a kötetek lapjain mindenképpen. Melyek a legfontosabb tudnivalók, szabályok a próbatétellel kapcsolatban?

Az idei kihívásban 9 különböző kategóriából választhatnak a gyerekek, és legalább 3 könyvet kell elolvasni ahhoz, hogy sikeresen teljesítsék azt. Egy szerzőtől csak egy könyvet fogadunk el, ezzel is ösztönözzük őket arra, hogy több író művét is megismerjék. Minden kategóriához egy könyv tartozhat. Az igazoló lapot szeptember 2-ig van lehetőség visszahozni, és minden kihívást teljesítő gyermek jutalomban részesül.

Van rálátásotok arra, hogy a 9 kategória közül melyek lehetnek a legnépszerűbbek? Kerestek már gyerekek nálatok kimondottan a kihívással kapcsolatos könyveket, vagy kértek esetleg tanácsot, ajánlást?

Az idei kihívás csak egy héttel ezelőtt indult. Az előző évek tapasztalata az, hogy szívesen kérnek segítséget az egyes kategóriákhoz. Állítunk össze listákat, ami a mi munkánkat is megkönnyíti az ajánláshoz. Minden évben más kategóriákat adunk meg, az egyetlen közös a könyvtárból kölcsönzött könyv kategóriája. Ebbe bármilyen műfajú könyv beletartozik, így ez szokott lenni az egyik legnépszerűbb.

Az olvasóvá nevelés szempontjából szerintetek mennyire hatnak ösztönzőleg az ilyesféle kihívások? Mennyire népszerűsíthető az olvasás különböző „versenyekkel”, vagy például közös élménymegosztást kínáló feladatokkal?

Ösztönzőleg hat, hogy olyan célt tűztünk ki, amely még egy kezdő olvasó gyermek számára sem megterhelő. A kategóriákat próbáltuk úgy megválasztani, hogy a 3 könyv elolvasása mindenki számára teljesíthető legyen. Minden évben találkozunk olyan lelkes olvasókkal, akik minden kategóriához elolvasnak egy-egy könyvet. Motiváló a gyermekek számára az is, hogy azonnali jutalomban részesülnek az igazoló lap leadását követően.
Szinte minden pályázatunkkal igyekszünk népszerűsíteni az olvasást a gyermekek körében: például Hencidától Boncidáig mesevetélkedő, Mesés rajzok – rajzos mesék című rajzpályázat, Alkosd újra! című rajzpályázat, különböző pályázati füzetek). A pályázatokon való magas részvételi arány azt mutatja, hogy még mindig népszerű az olvasás.

Az idei nyáron összesen 6 kézműves foglalkozást kínáltok a Gyermekkönyvtárban a szünidőt tevékenyen és változatos „csináld magad” módon eltölteni kívánó kisebbek-nagyobbak számára. Milyen technikák és kézműves alkotások várják majd az érdeklődőket?

Igyekszünk mindig változatos technikákat alkalmazni, különböző anyagokkal dolgozni: például idén nyáron papír, fonal, zseníliadrót, gyöngyök. Ebben az évben nagyobb hangsúlyt fektetünk az újrahasznosításra, a nyári foglalkozásaink felét ennek jegyében terveztük: például konzervdoboz és használt, leselejtezett könyvek újrahasznosítása.

Van-e közülük nektek kedvencetek valamiért (akár anyag, akár technika, akár konkrét elkészítendő kis tárgy), esetleg a gyerekek szoktak-e ajánlani olyan új „csinálnivalókat”, amelyeket a jövőben fel lehet venni a repertoárba?

Foglalkozásaink során népszerű rajzfilmfigurákat és kedvelt állatfigurákat is megalkothatnak a látogatók, például minyon, polip, szitakötő, teknős, valamint könyvtárunk kabalaállata: a hód. Minden évben igyekszünk megújulni, új technikákat kínálni a lehetőségeinkhez mérten, figyelembe véve a gyermekek életkorát és a foglalkozásra szánt időt is.
Ajánlásokat nem szoktunk kapni, mert szerencsére a felkínált ötleteket szívesen fogadják, a szülők és nagyszülők nagyon örülnek a közös alkotás lehetőségének. Természetesen a kéréseket is figyelembe vennénk a tervezés során.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt foglalkozásainkra és a könyvtárba egész nyáron!

Szilvási Krisztián
Fotó: Vas Balázs

2024.06.29