Best of Design Campus: a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak legjobb munkáiból nyílt kiállítás a Kockában


best-of-design-campus-szechenyi-egyetem

A Széchenyi István Egyetem designszakos hallgatóinak tanév során készített legjobb alkotásaiból nyílt látványos kiállítás az intézmény Győri Innovációs Parkjában, a Kockában. A rendhagyó eseményen divatbemutatóval is egybekötött tárlatnyitó után búcsúztatták el a Design Campus első végzőseit.

A Széchenyi István Egyetem 2021 szeptemberében indította el designképzéseit a legfrissebb kreatívipari trendek figyelembevételével. A jövő szakembereit – építőművészeit, formatervezőit, tervezőgrafikusait – képzik az intézmény Művészeti Karán alap- és mesterfokon. Az elmúlt néhány év igazolta a szakok elindításának helyességét, hiszen számos hallgatói siker, más karokkal megvalósított gyümölcsöző együttműködések és igazi műremekek jellemzik a Design Campus tevékenységét. Utóbbiakból, vagyis a legjobb hallgatói művekből nyílt kiállítás az egyetem Győri Innovációs Parkjában, ahol a most záruló tanévben az említett képzések is otthonra találtak.

A rendhagyó kiállításmegnyitó a hallgatók kollekcióit felvonultató divatbemutatóval kezdődött, majd dr. Somogyi Krisztina (a lenti képen), az Elméleti és Alapképző Tanszék vezetője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a Kockában képzéseik mellett olyan rendezvények is helyet kapnak, amelyek révén a szélesebb győri közvélemény előtt is megmutathatják értékes tevékenységüket. A június végén megnyílt tárlaton tablók, bélyeg- és könyvtervek, építészeti térkompozíciók, arculati elemek, fotóművészeti alkotások, tipográfiák, plasztikák és további különlegességek láthatók.

best-of-design-campus-szechenyi-egyetem

Nemrégiben ugyanebben a különleges térben tekinthettük meg a végzős hallgatók diplomamunkáit, most pedig már valamennyi évfolyam fiatal művészeinek legjobb alkotásait csodálhatjuk ugyanitt” – mondta el U. Nagy Gábor (a képen balra), a Művészeti Kar tudományos és kutatási dékánhelyettese, az Építőművész Tanszék vezetője. Hozzátette, a kiállításon a design különböző megjelenési formáit láthatjuk, de nemcsak egyszerű tárgyakat, hanem magát a kultúrát.

Egyetemünk egyik legfőbb célkitűzése, hogy a modern technológiákat a fenntartható jövő szolgálatába állítsa. Ezt támogatja a Design Campus Kompetenciaközpont, valamint az, hogy június 1-től a Design Tanszék négy önálló tanszékként működik tovább – Építőművész, Formatervező, Tervezőgrafika, valamint Elméleti és Alapképző Tanszék –, erősítve és még jobban megjelenítve képzéseinket, kompetenciáinkat. Örülünk, hogy hallgatóink és oktatóink olyan innovatív fejlesztések aktív részesei, mint a MedTech Egészségtechnológiai Campusunkon megvalósuló, a Pető-módszer hatékonyágát segítő berendezések és orvostechnológiai eszközök megalkotása. Az elmúlt években elnyert formatervezési és tervezőgrafikai szakmai díjak is igazolják, hogy a karaink közötti együttműködések milyen eredményekre vezetnek, és hogy mindehhez mennyit tudnak hozzátenni a tehetséges hallgatók” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt (a képen balról a második). A Széchenyi-egyetem általános és oktatási elnökhelyettese az intézmény designszakjainak alap- és mesterképzésében részt vevő első végzőseihez is szólt, akik – mint kiemelte – miközben alkotnak, szakmai tudásukkal, művészi érzékükkel a győri egyetemet is hirdetik a világban. „Remélem, gyakran visszatérnek majd hozzánk, és személyes példájukkal mutatnak utat a következő generációknak. A sokszoros túljelentkezés arról árulkodik, hogy szép számmal követnék önöket” – mondta.

best-of-design-campus-szechenyi-egyetem

A designképzés – amellett, hogy az innovációra és a versenyképességre összpontosít – lehetőséget kínál arra, hogy a helyi közösség és a kar hallgatói között kreatív együttműködések alakulhassanak. A kulturális és társadalmi fejlődésben is nagy szerepet vállalhat a Design Campus, amely akár művészeti központtá is válhat, élénk, inspiráló közeget teremtve a győrieknek. Ez a kiállítás is azt mutatja, hogy a képzés hozzájárul a helyi kulturális élet gazdagításához” – húzta alá Radosza Attila képzőművész, az Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék docense (az előző képen jobbra). Beszédében kitért arra is, hogy mindennapjainkat designerek által tervezett tárgyak között töltjük, vagyis a tervezőművészet magában foglalja az élet szinte minden területét. „Ezért a Design Campuson a művészet és a tervezési elvek integrációját helyezik előtérbe, a tanárok hangsúlyozzák a hallgatók és a különböző szakterületek együttműködését, miközben a művészeti világban betöltött szerepük is tükröződik oktatásukban” – sorolta a képzés sajátosságait Radosza Attila.

Az ünnepségen hallgatói díjakat adtak át, végezetül az oktatók és a szaktársak búcsúztak a győri designképzés első végzőseitől.

Fotók: Adorján András
Széchenyi István Egyetem

2024.06.27