Regionális kórustalálkozó Zalaegerszegen

A Győri Liszt Ferenc Kórus vendégségben – Berente Erika írása

gyori-liszt-ferenc-korus-zalaegerszeg

Zalaegerszeg ikonikus épületében, a szépen felújított, koncertteremként működő zsinagógában került sor 2024. június 16-án a IV. Nyugat-Dunántúli Kórusfesztiválra, ahol Vasvár, Szombathely és a helyi énekkar mellett városunkat a Győri Liszt Ferenc Kórus képviselte.

Az énekkarok találkozóját 2007-ben rendezték meg először a zalaegerszegi kórus tagjai és karnagyuk, Kovács Kata indítványára. Idén a szervezők három énekkart, a Vasvár Városi Kórust, a Győri Liszt Ferenc Kórust és a Vox Savariae Ökumenikus Vegyeskart hívták meg.

A jelenlévőket Zalaegerszeg város képviseletében Horváth Gábor, az önkormányzat Humánigazgatási Csoportjának vezetője köszöntötte, aki rövid beszédében a kóruséneklés iránti elkötelezettségéről és remek humorérzékéről tett tanúbizonyságot. A megnyitó oldott hangulata a rendezvény egészére jellemző volt, hiszen a fesztiválon vezénylő karnagyok mindegyike régről ismerte egymást: hárman csoporttársak voltak a szombathelyi főiskola ének-egyházzene szakán, ahol pár év késéssel negyedik társuk is végzett.

Elsőként a Vasvár Városi Kórus lépett színpadra. Farkas Anikó karnagytól megtudtuk, hogy Anton Bruckner év lévén a 200 éve született szerzőtől választottak néhány darabot, illetve Balázs Árpádtól, akivel a kórus most ismerkedett meg, és vendégük is volt nem olyan régen.

gyori-liszt-ferenc-korus-zalaegerszeg

A következő fellépő a Győri Liszt Ferenc Kórus volt. Karnagyuk, Szücs Péter Pál más koncepcióval dolgozott: az énekkar ízelítőt hozott a kórusmuzsika hihetetlenül gazdag repertoárjából. A műsorban a barokk zenétől egészen a kortárs muzsikáig hallhatunk darabokat: megszólaltatták Bach és Mozart egy-egy művét, előadtak egy néger spirituálét és egy lendületes Bárdos Lajos népdalfeldolgozást. Az általuk bemutatott legfrissebben született művet (Távolodóban) a szerző, Horváth Bálint 2023. december 21-re datálta. Ez az ének volt a 2024-es Kórusok Téli Éjszakájának hivatalos záródala.

gyori-liszt-ferenc-korus-zalaegerszeg

Ezt követően a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar műsorát hallhattuk. Mint nevük is utal rá, a kórus legfőbb feladatának a keresztény gyökerű egyetemes (katolikus és protestáns) egyházzene művelését és a liturgikus szolgálatot tartja. A majd ötven főt számláló énekkar az utóbbi években nyitott a világi művek felé is: oratórikus művek mellett ma már opera részletekkel is elkápráztatják a közönséget. A Lakner-Bognár Nóra karnagy vezette kórus számára különleges volt ez a meghívás, hiszen – kilépve a szombathelyi székesegyház falai közül – első ízben vettek rész kórustalálkozón, ahol klasszikus és modern egyházzenei műveket adtak elő zongora, illetve orgonakísérettel.

Zárásképpen a házigazda Zalaegerszegi Vegyeskar mutatta be műsorát. A nagy múltú, „hangversenykórus” minősítésű énekkar Kovács Kata irányításával – mint megbizonyosodhattunk róla – bármit el tud énekelni magas minőségben, legyen az Orbán György Daemon irrepit Callidusa, Webber musicalje vagy Daróci Bárdos Tamás Farsangi vigassága.

gyori-liszt-ferenc-korus-zalaegerszeg

Az estet igazi örömzene zárta: a kórusok mindegyike színpadra állt, és több mint 100 torokból szólalt meg Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusa. És igen, ezt hallgatva eszünkbe juthattak a megnyitó félig-meddig vicces mondatai „az angol tudósok kutatási eredményeiről”, és ebben a pillanatban elhittük nekik, hogy az éneklés bizonyítottan jót tesz a testnek és legfőképp a léleknek!

A kórusfesztivál teljes műsoráról készült felvételt erre a linkre kattintva nézhetik végig.

Berente Erika
Fotók: Berente Erika, Kiss Géza

2024.06.26