Még a halak is partra szállnak!

A 17. Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatóján jártunk – SzaSzi tudósítása

gyorkoc

Azidén 17. alkalommal néz szembe a Vaskakas a gyerekhaddal… – hangzik az aktuális fesztiválhimnuszban, amiből az is kiderül, hogymár akkora a híre a fesztiválnak, hogy az idén még a halak is partra szállnak…” 2024. június 20-án látványos sajtótájékoztató keretében, akváriumi hangulatban ismertették a részleteket a Vaskakas Bábszínházban.

Rab Viki zenéje – amivel tavaly az égig szárnyalhattunk – már ismerősen csenghet, ám a szöveg, Vitányi-Juhász István szerzeménye, ezúttal a halakra irányítja a figyelmet. És mit csinál egy hal? Hát lubickol, fickándozik, ugrándozik… 2024. július 5-én, 6-án és 7-én három napon át várják majd a győrkőcöket a vizek városában, hogy ússzanak a világ egyik legszínesebb élményáradatában, ugorjanak fejest egy különleges játéktengerben, ahol 10 helyszínen 1000 program kínál felejthetetlen szórakozást.

A hangulatos tájékoztatóra a sajtó munkatársai mellett a támogatók képviselői is rendszeresen meghívást kapnak. Kocsis Rozi, a társulat igazgatója nem fukarkodik a köszönetnyilvánítással, hangsúlyozza, hogy az anyagi támogatás mellett rengetegen a munkájukkal vagy egyéb módon járulnak hozzá, hogy a gyerekek fesztiválja ne csak a városnak lehessen az egyik legfontosabb rendezvénye. „Azoknak szól a köszönet, akik minden évben támogatnak bennünket. Nem titok, hogy a legnagyobb patronálást Győr város önkormányzatától kapjuk, de hálásak vagyunk azoknak a vállalkozásoknak is, akik hatalmas segítséget nyújtanak, hogy örömteli pillanatokat szerezhessünk a gyerekeknek. Nagyon megható, ahogyan a város összefog ezért a fesztiválért” – fogalmazott az együttes vezetője.

gyorkoc

A fenntartó részérő dr. Dézsi Csaba Andrásnak adta át a szót, aki elismeréssel szólt a társulat kreativitásáról, a fantasztikus akváriumi hangulatról, mindarról a hatalmas munkáról, amely mutatja a példaértékű összetartást. Kiemelte, hogy a rangos esemény továbbra is számíthat az önkormányzat támogatására, hiszen mindig is célja volt mindazokat támogatni, akik Győr város fejlődését szolgálják, viszik jó hírnevét.

Kocsis Rozi meghatottan fejezte ki örömét, amiért tizenhetedszerre is meg tudtak újulni, és köszönetet mondott a csapatának, akik a színészi, színházi munkán túl ebben az időszakban mindenféle feladatra kaphatók a lufifújástól a helyszínek berendezéséig. „Az a különbség más fesztivál és a miénk között, hogy mi nem fesztiválszervezők, hanem egy művészeti csapat vagyunk. Ezért is fontos számunkra, hogy legyen az egésznek dramaturgiája, díszlete, dala és minősége. 33 éves lett a Vaskakas Bábszínház, ez a 17. Győrkőcünk, rengeteget tanultunk a kezdetek óta. Ez lenyűgöző, és ezt csak úgy lehet csinálni, hogy nagyon sok szeretetet kapunk cserébe a győriektől és a városba érkezőktől” – tette hozzá.

A partnerek közül az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány képviseletében Horváth Norbert kapott szót, aki az idei rendezvény egy új eseményére hívta fel a figyelmet. Az alapítvány több nemzetközi rajzpályázatot hirdetett már, mint ahogyan 2024-ben is. Az idei pályázat válogatott alkotásait New Yorktól Stuttgartig megcsodálhatja majd a közönség. A döntős munkákból a fesztiválra is készül egy tárlat, ahol többek között két hegyeshalmi fiatal alkotását is láthatjuk. Az eseményhez kapcsolódva a győrkőcök aranygombokkal szavazhatnak, melyik tetszett a legjobban. A képeket később jótékonysági céllal (hátrányos helyzetű gyerekeket is nevelő óvodák támogatására) egy aukción értékesítik. Az is elárulták, hogy a díjazott alkotók „élményalapú” ajándékokat kapnak, ezzel igyekszenek inspirálni minél több fiatalt a művészi önkifejezésre.

gyorkoc

A Győrkőcközpont a Bécsi kapu téren lesz, idén is egy mosolygós képért vagy rajzért cserébe jár az ingyenes karszalag, amellyel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállásait idén is ingyen látogathatják, sőt az először csatlakozó 3D Gallery-t is.

Képzőművészet, irodalom, zene, népművészet mellett két különlegesség is lesz, az egyik az Okosodó nevet kapta, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont hoz el a Dunakapu térre, a másik maga a nyitórendezvény. Július 5-én pénteken, a nyitókoncertet követően a Dunakapu térről a városháza elé vonul a tömeg. Nem is akárhogy! Érkeznek az égimeszelő vásári hősök Pécsről, óriás halak Szegedről, langaléták Kiskunfélegyházáról, hogy ott legyenek a kulcsátadó ceremónián, mert minden győrkőc tudja, hogy a háromnapos mulatsághoz először a város kulcsát kell átvenni a polgármestertől. És ha ez még nem lenne elég, minden gyerek varázspálcát kap, hogy a tornyos épületet mesekastéllyá változtassák.

Ezután végre kezdetét veszi majd az élményfolyam, amelybe öröm lesz megmártózni, „mint hal a vízben”! Zsebpénz nem kell, mert ingyen van! Érdemes alámerülni a részletes programban, mert 10 helyszínen 1000 program kínálkozik.

Jó hangolódást! Csodás csobbanást!

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2024.06.21