Herczeg Ferenc regényeiről és drámáiról jelent meg kötet


herczeg-ferenc-regenyeinek-es-dramainak-vilaga

A Herczeg Ferenc regényeinek és drámáinak világa című kötetet a szerző, Takaró Mihály író, irodalomtörténész mutatta be Budapesten, hiánypótlónak nevezte, valamint emlékeztetett arra, hogy 2024-től Herczeg Ferenc író, színműíró, újságíró kötelező érettségi tétel lett.

Takaró Mihály elmondta, hogy a kötetben azokat a drámákat és regényeket is elemzik, amelyek tananyaggá, kötelező olvasmánnyá váltak. Drámái közül a Bizánccal foglalkozik a könyv, és természetesen megtalálható benne a Kék róka című színdarab és kulcsregényeinek elemzése is, valamint a kötetet számos lábjegyzettel és gazdag forrásjegyzékkel látták el. Kitért arra, hogy szerzőtársa Liktor Katalin volt, akivel átfogó képet szerettek volna nyújtani a két világháború közötti Magyarország legismertebb írójának írásművészetéről.

Herczeg irodalomi nagyságát jónéhányan megkérdőjelezték, ez a könyv élő cáfolata, hiszen hihetetlen mennyiségű adattal szolgál arra vonatkozóan, hogy ki volt és milyen író volt Herczeg Ferenc” ‒ emelte ki, hozzátéve, hogy a legfontosabb a kötet „új nézete” a két világháború közötti magyar irodalomról, amelyben „érvényre jut az a törvényszerűség, hogy a valóság mindig többoldalú”.

A két világháború közötti magyar irodalom azért fénykor, mert megjelenik benne európai szintű erkölcsi és esztétikai minőségben a polgári liberális irányzat, a Nyugat és a köré csoportosult írók, de megjelenik ugyanígy a nemzeti polgári konzervatív irodalom is” ‒ idézte fel. Emlékeztetett rá, hogy ennek az irányzatnak a lapja az Új Idők című folyóirat volt, vezéregyénisége pedig Herczeg Ferenc, aki akkor a világ legolvasottabb magyar írója volt. Amikor 1925-ben Nobel-díjra jelölték, már 25 nyelven ismerték műveit, és ő volt az egyetlen magyar író, akinek színdarabját, a Kék rókát a világ minden földrészén játszották. Hozzátette: „Csak a szocializmus tudta megtenni azt a gyalázatot, hogy a magyar irodalmi köztudatból – egyben a könyvtárakból is – kiirtották.

Aki igazán el akar mélyedni Herczeg Ferencben, vagy meg akarja tudni, hogy vajon miért lett ez az ember érettségi tétel, esetleg úgy is, hogy nem ért vele egyet, azoknak különösen ajánlott, hogy ismerkedjenek meg ezzel a könyvvel – mondta Takaró Mihály, aki úgy fogalmazott: reményei szerint a könyv megjelenésével minden vélt vagy valós ellenállás az íróval kapcsolatban enyhülni fog. És végre oda kerül ez a kérdés, ahova való: az irodalom kategóriájába, és kikerül a politika kategóriájából – tette hozzá Takaró Mihály, a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) tartott könyvbemutatón.

Forrás: MTI

2024.06.25