Radnóti 80

Irodalmi emlékműsor a Fiumei Úti Sírkertben

radnoti-80-fiumei-uti-sirkert

1944-ben a második világháborús őrület Radnóti Miklós költő életébe került Abda határában, 2024-ben ennek a 80 éves évfordulójára emlékezünk. A közelmúltban Budapesten, a Fiumei Úti Sírkertben irodalmi emlékműsorral tisztelgett előtte Tóth Péter Lóránt versvándor.

Szabó Béla fotóművész Radnóti Bor‒Abda címmel könyvet készített a költő életének utolsó két nagy állomásáról a 75 éves évforduló után. 5 évvel ezelőtt Tóth Péter Lóránt versvándor gyalog tette meg ezt az utat.

A közelmúltban Budapesten, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben, ahol Radnóti Miklós és felesége Gyarmati Fanni nyugszanak, irodalmi emlékműsorral emlékezett a versvándor. A véletlen úgy hozta, hogy ez az alkalom volt a 425. előadása a Radnóti életének utolsó 6 hónapját Kőszegi Ábel Töredék című könyve alapján és a Bori notesz verseivel készített műsornak. Itt találkoztam Szikra József színész barátommal, aki 4 évtizedig játszott Győrben, a színházban. A műsor közel 200, Radnóti költészetének tisztelője jelenlétében hangzott el.

Mindenkit várunk 2024. szeptember 14-én Győrben, a Kazinczy Gimnázium előtt, hogy Radnótira emlékezve együtt menjünk ki Abda határába, halálának helyszínére a Radnóti Emlékmenettel, Tóth Péter Lóránt versvándor vezetésével.

Szöveg és fotók: Szabó Béla

2024.06.21