Füllel olvasni

Ismert győriekkel az olvasásról a győri Ünnepi Könyvhéten

estemitolvasol

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér új sorozatában ismert győriek mesélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról. A 95. Ünnepi Könyvhét alkalmából három művészember volt a vendég: Sebestyén Bálint balettművész, Szarka Fedor Guidó képzőművész és Nagy Zsolt színész (és mérnök, taxis, tartalomgyártó is).

Sokan gondoljuk úgy, hogy az olvasás soha nem megy ki a divatból. Újabb ötlet, inspiráció begyűjtéséhez remek lehetőség másoktól megkérdezni: És Te mit olvasol? Ezt a címet kapta a győri könyvtár új, beszélgetős sorozata, amelynek vendégei bizonyára ismerősek. A három művész ugyan korábban nem ismerte egymást személyesen, mégis több ponton össze tudtak kapcsolódni a témában, így a nézők rendkívül tartalmas időt tölthettek körükben az olvasás ürügyén. A társalgást a tőle megszokott könnyedséggel és humorral Bajzát Zsuzsi vezette.

estemitolvasol
A pódiumon: Bajzát Zsuzsi, Sebestyén Bálint, Nagy Zsolt és Szarka Fedor Guido

Gyerekkori élmények, jelenkori szokások, az olvasás helye a gyereknevelésben, kedvenc olvasmányok, válogatási szempontok jelezték a beszélgetés fő csapásirányát, amelyből hamar kiderült, mennyire különböző motivációk működnek a vendégekben. Míg Sebestény Bálint az elvonulás és elmélyülés lehetőségét látja az olvasásban, Nagy Zsoltnál jelenleg inkább a fejlődés eszköze. Míg Bálintot gyerekként nehéz volt leültetni egy könyv mellé, Szarka Fedor Guidót is inkább a képeskönyvek „húzták be”, már kisiskolásként imádta a Világatlaszt, Mátyás corvináit, vagy a Grafica Hungaricát böngészni az illusztrációikért, arra is volt példa, hogy beteget jelentett, hogy otthon maradhasson „könyvezni”. Míg Zsolt kedvence jelenleg Chris Voss Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta! (Meggyőzés egy FBI-os túsztárgyaló módszereivel), amelyben a kommunikációs lehetőségek nyűgözik le, addig Bálint Dmitry Glukhovsky Metró 2035 világában „él”, olyannyira, hogy legújabb, Sorsok című táncszínházi előadásában is visszaköszön ez az utópisztikus világ. Guido kedvencei jelenleg a novellák, különösen az olasz írótól, Alessandro Bariccotól, aki rendkívül erősen sűríti a történeteit, mégis egész estés filmeket (mint Az óceánjáró zongorista legendája) készítenek belőlük. Bálint szereti „birtokolni” a könyvet, többek között a tánccal kapcsolatos írásokat gyűjti, Guido az általa jónak tartott könyveket szívesen kölcsönadja (valamit többször is meg kellett vennie, mert nem kapta vissza). Guido gimisként birkózott az igazán fajsúlyos regényekkel, színészpályára készült, így inkább a versek vonzották. Zsoltnak a nagyi olvasta fel a kötelezőket, apukaként ő is szívesen olvas, ahogy a többiek is, de igazi varázsa a meseköltésnek, a napi történések mesébe öntésének van a 2 és 4 éves gyerkőcei körében, képernyőzni egyáltalán nem szoktak. A régi mesék is előkerülnek, mert a fiúk vallják, hogy ezek ma is működnek, különösen úgy, ha azokat „éljük”. Motivációik nagyon eltérőek, de a különbségek ellenére a könyv mindhármuk életében meghatározó.

estemitolvasol

Hogy jut idejük az olvasásra? Arra valahogy mindig jut, lopva, éjjel, amikor megoldható, mondjuk utazáskor. Feltalálják magukat, mint a taxizó Zsolt, aki újabban „rákapott” a hangoskönyvekre, mert füllel is lehet olvasni.

A beszélgetéssorozat folytatódik, kövessék a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér hírcsatornáit (honlap, Facebook, Instagram).

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

A beszélgetéssorozat korábbi részei: 
1. rész: Töreky Zsuzsi a győri könyvtárban
2. rész: Beszélgetés Hajdú Tiborral (videó)

2024.06.18