Tiki-Taki mesetanoda

H. Hegyi Erika könyvbemutatója a győri Ünnepi Könyvhéten

h-hegyi-erika

2024. június 15-én, szombaton 10 órakor H. Hegyi Erika volt a győri 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok vendége a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében, ahol Tiki-Taki mesetanoda című legújabb könyvét mutatta be a közönségnek.

A Tiki-taki mesekönyv valóban egy mesetanoda! Ízig-vérig gyerekeknek szól – nemcsak címében, hanem küllemében is hűen visszatükrözi ezt. A kötetben található, mesélhető és könnyen megtanulható, dallamos versikék játszva okítják a kicsiket és nagyobbakat. A mese mindezeken túl szíveket-lelkeket gyógyít, és ahogy a szerző fogalmazott, a mese csudijó dolog. Nagymama lévén különösen fontos az író számára, hogy a vers tanítson és oktasson, amely által a gyerekek tudása és szókincse még inkább fejlődni tud.

h-hegyi-erika

H. Hegyi Erika neve nem ismeretlen számunkra. A győri születésű szerző 1984-től publikált napilapokban és kortárs művészeti magazinokban. Több antológiában jelentek már meg versei. Nemcsak felnőtteknek, hanem gyermekeknek szóló könyveiről is ismert már. Első mesekötete 2019-ben Mesefa címmel, a Tiki-Taki mesetanoda pedig 2023-ban jelent meg magánkiadásban.

Tiki-Taki mesetanoda. A könyv nem véletlenül kapta ezt a címet, mivel rengeteget lehet tanulni a kiadványból, könnyed módon oktat és szórakoztat egyaránt. Amint a játékos cím is mutatja, igazán szórakoztatóan telt el az az egy óra, amit szombaton a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében tölthettünk el H. Hegyi Erika könyvbemutatóján. „Csapjunk bele a lecsóba” ‒ kezdte az előadását Erika, aki nem egyedül érkezett, mellette dr. Hegyi Ilona foglalt helyet, aki a könyvben látható csodálatos rajzokat készítette. Ilonáról tudni kell, hogy kardiológusként dolgozik, mellette pedig évek óta a képzőművészettel foglalkozik. Mint megtudtuk, a könyv illusztrálása során rengeteg vázlatot készített, ugyanis szerette volna, ha mesefigurái a kicsik számára életszerűek, kedvesek és szerethetők. Az oldalakat elnézve ezt sikerült megvalósítania.

h-hegyi-erika

A bemutató során a szerző több kulisszatitokba is beavatott minket, többek között megtudhattuk, hogy két kisunokájával, Bogival és Danival nagyon sok verset írtak együtt. Énekelgetés és mondókázás közben született meg a kötetben olvasható írások nagy része. Több verset is előadott a bemutató során, hallhattuk a Szívecskés mama és a Zenélő kert címűt, amelyből megtudhattuk, mi az a duó, trió és kvartett. A Na kivagyok? című versből pedig többek között azt, hogyan úszik a cápa, hogyan brekegnek a békák, hogyan sziszeg a kígyó, hogyan károg a holló, hogyan „beszél” a bálna, vagy éppenséggel miként cammog a medve. Az interaktív verselőadásba a gyerekeket is bevonva Erika énekléssel tette még színesebbé az előadásmódját, a lurkók pedig örömmel segédkeztek hozzá.

A bemutatón a szerző még megosztotta a hallgatósággal, hogy a kötet végén betekintést nyújt, miként készül el egy könyv, hány ember keze nyomát dicséri, mire egy elkészül. Végül zárszóként meghallgathattuk az Elvarázsolt erdő című versét.

h-hegyi-erika

Aki szeretné megvásárolni H. Hegyi Erika Tiki-Taki mesetanoda című legújabb kötetét, a Kisfaludy Károly Könyvtár bejárata mellett lévő (9021 Győr, Baross Gábor u. 4) Lokálpatrióta – Belvárosi Könyves Polc üzletében megtalálja a kiadványt.

LSzimonetta
Fotók: Vas Balázs

2024.06.18